Odluka Ustavnog suda

Nelegalan Helezov revizijski tim za koordinaciju prava branitelja

Helez
27.06.2013.
u 09:20

Odluka Ustavnog suda o spornom sastavu tima u trenutku kada Helez prijeti sankcijama većinskim hrvatskim županijama koje se nastojalo prisiliti na “kooperativnost”

Reviziji braniteljske populacije u FBiH zadan je novi udarac odlukom Ustavnog suda FBiH da je resorni entitetski ministar Zukan Helez bio dužan ispoštovati odluku o razrješenju članova revizijskog tima za koordinaciju koju je donio Živko Budimir u travnju prošle godine.

Posljedice odluke

Konkretna posljedica ove jučer objavljene odluke Ustavnog suda je da će revizija branitelja i invalida rata u ovom bh. entitetu biti obustavljena do izbora novog revizijskog tima. Radi se o timu koji je zadužen za planiranje, nadzor i koordiniranje revizije korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, a čiji su članovi s dužnosti razriješeni odlukom od 11. 4. prošle godine. Helez je ignorirao ovu odluku i poručio da je neće poštivati, nakon čega je uslijedila žalba Ustavnom sudu. Imajući u vidu da je ovo jedna u nizu sudskih odluka kojima se osporava ustavnost postupaka ministra Heleza, poglavito vezano uz proces revizije, za očekivati bi bilo da Vlada FBiH konačno odustane od ovog kompromitiranog procesa, vrati u pravo sve korisnike koji su u procesu revizije izvedeni iz prava te pristupi izradi potpuno novog zakona o reviziji. To je upravo ono na čemu hrvatske braniteljske udruge i hrvatski politički predstavnici inzistiraju godinama, odnosno otkako je postalo jasno da se revizija provodi selektivno, netransparentno i nedosljedno, uglavnom na štetu stradalnika iz HVO-a. Odluka Ustavnog suda dolazi u vrijeme kada ministar Helez i Vlada FBiH nastoje sankcijama prisiliti većinski hrvatske županije i općine na “kooperativnost” u procesu revizije. Poznato je da je 21. 6. istekao ultimatum koji je Vlada postavila premijerima i predsjednicima skupština Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske i Posavske županije te načelnicima općina Široki Brijeg, Ljubuški, Grude, Posušje, Čapljina i Orašje, da će doći do obustave isplata invalidnina korisnicima u ovim općinama ako do spomenutog roka ne dostave tražene dokumente u predmetu revizije. Umjesto sankcioniranja hrvatskih ratnih stradalnika, Vlada bi nakon ove, ali i ranijih odluka koje su dovele u pitanje ustavnost Helezovih postupaka, trebala razmisliti o uskraćivanju potpore aktivnostima spomenutog ministra. Najlogičnije bi bilo da se povuče kada je postalo jasno da su aktivnosti na kojima je gradio svoj politički imidž doživjele fijasko.

Ranije presude

Ne treba zaboraviti da je ranijom presudom Ustavnog suda FBiH utvrđeno da imovinski cenzus za nositelje ratnih priznanja i odličja također nije sukladan entitetskom Ustavu, čime su oborene zakonske odredbe usvojene prije dvije i pol godine. To, praktično, znači da svi nositelji ratnih odličja koji su izgubili prava nakon uvođenja cenzusa presudom moraju biti vraćeni u pravo. Ova i druge pogrešne odluke Helezovog ministarstva FBiH, odnosno njezine porezne obveznike će koštati milijune maraka. Revizija braniteljske populacije nastavlja se i nakon odluke Ustavnog suda FBiH, jučerašnja poruka iz Federalnog ministarstva branitelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?