Roderick Moore

Nekonstruktivnom retorikom se dovodi u pitanje opstanak BiH

Moore
14.06.2012.
u 15:52

Smatra da ima određenih izazova i napada na Dejtonski sporazum te da će se to morati ukloniti

Prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore smatra da ima dosta nekonstruktivne retorike kojom se dovodi u pitanje opstanak i budućnost BiH te da to potkopava povjerenje međunarodne zajednice koja se želi da se u potpunosti implementira Dejtonski sporazum.

Moore dodaje da ima određenih izazova i napada na taj sporazum te da će se to morati ukloniti. „Kada ova zemlja bude nepovratno na putu k Europskoj uniji, tada sigurno više neće biti potrebe za OHR-om“, rekao je Moore danas u Banja Luci gdje je razgovarao s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem. Ispunjavanje uvjeta za zatvaranje OHR-a, kako kaže, dovest će do ubrzavanja procesa integracije BiH s Europskom unijom, a među preostalim uvjetima je i završetak pitanja državne i vojne imovine.

Govoreći o superviziji za Brčko Distrikt, Moore je podsjetio da su na posljednjem zasjedanju Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH donesene dvije odluke, te da se već uveliko provodi prva odluka o zatvaranju kancelarije OHR-a u Brčkom do 31. kolovoza. Druga je odluka o suspenziji supervizije od 31. kolovoza, što znači, ponavlja Moore, da nakon tog datuma ne namjerava da koristi svoja ovlaštenja supervizora za taj distrikt. On ne vjeruje da će Arbitražni tribunal, iako teoretski ima tu mogućnost, donijeti odluku da dio ili cijelu teritoriju Distrikta stavi pod isključivu kontrolu jednog ili drugog entiteta.

„To je teoretski moguće i za to Arbitražni tribunal ima potencijala i za to postoji mogućnost, ali ne vjerujem da će doći do toga“, rekao je Moore.

Komentara 2

KR
krtica
17:43 14.06.2012.

Ma kakav Dejton! Zasto drzati jednu naciju u ropstvu i dozvoljavati da se majorizira? STVORITI TRECI ENTITET I TRECU IZBORNU JEDINICU I NEKA SVATKO BIRA SVOJE ZASTUPNIKE! A dotle ta umjetna drzava moze samo zivotariti i udaljavati se od EU jer - u dejtonskom izdanju nikada nece uci u EU, jer bi se ulaskom u EU u ovakvom stanju nanijela jos veca diskriminacija prema jednom entitetu! Svatko na svoju stranu, a ovi izvanjski tzv. predstavnici bi trebali drzati svoje prste u svojim dzepovima.

CI
cinbenik
06:46 15.06.2012.

Za samo pokusaj stvaranje Hercegovackog entiteta,Hrvati u BiH su prepolovljeni,a kada bi se i stvorili preduvjeti za taj entitet sigurno je da vise u Bosni nebi bilo ni jednog Hrvata......................Pa tako ispada sve moguce u politici koja eksperimente placa Hrvatima..............Spas Hrvata je samo u EU.Ulaskom Hrvatske bi polkitika BiH Hrvata za opce dobro svoje nacije trebala imati to za cilj ,a ne kao Dodik drzati za taoce svoj narod koji ostaje bez Hrvane i vode,a idealnog rjesenja ni na vidiku.................Skupo kosta idealno,dali ce netko snositi posljedice tako visokih cijena za neuspjele eksperimente..........

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?