BIJELA KUGA

Negativan prirast u Federaciji imaju samo hrvatske županije

bebe
Braco Selimović
04.08.2010.
u 16:48

Dok je vitalni indeks u Bosni i Hercegovini u stalnom padu, u pet županija godinama je negativan

Pet županija u Federaciji BiH, uglavnom gdje je većinsko stanovništvo hrvatske nacionalnosti, već dulji niz godina ima negativnu stopu prirodnog prirasta.

Sve hrvatske županije

U Posavskoj i Hercegbosanskoj županiji već desetu godinu zaredom se rađa manje djece nego što ljudi umire, dok se u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji trend negativnog nataliteta bilježi od 2005. godine.

Posljednjih mjeseci negativnu stopu rasta sve češće bilježi i Srednjobosanska županija. Time su sve županije u Federaciji BiH koje imaju značajniji broj Hrvata polako počele gubiti stanovništvo.

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, za svibanj 2010. godine vitalni indeks je najcrnji u Posavini, gdje je više nego dvostruko umrlih od novorođenih.

Tako je u Posavini 18 beba rođeno, dok je umrlo 40 osoba (vitalni indeks 0,45). Livnjaci su na neslavnom drugom mjestu s vitalnim indeksom 0,61. Nagativan indeks bilježi još Hercegovačko-neretvanska županija (0,88), središnja Bosna (0,91) i Podrinje (0,95). Premda je već dulji niz godina vitalna statistika u ŽZH negativna, tijekom svibnja rođeno je 7 djece više nego što je umrlo stanovnika. Inače, kako u Europi tako je i u BiH stopa prirodnog prirasta u stalnom padu, posebice u poslijeratnom razdoblju, da bi 2007. godine je prvi put postala negativna. Te godine je broj umrlih bio za 1209 osoba veći od broja rođenih. Tako je prvi put od 1996. na razini BiH prirodni prirast bio negativan.

Unatoč stalnom padu, Federacija BiH u cjelini još nije zabilježila negativan vitalni indeks. U Republici Srpskoj čak šezdesetak općina ima negativnu stopu nataliteta.

BiH u minusu 2007.


Nekada se BiH ponosila iznimno velikom stopom prirodnog prirasta, a razne svjetske agencije u svojim istraživanjima pripisivale su to stanovnicima islamskog svijeta. Tako je stopa prirodnog prirasta BiH u 1991. godini iznosila 7,8 promila, a s 5,9 u 1996. opala je na 0,1 negativnih promila u 2007. Te godine ukupno je rođeno 33.835 beba, što u odnosu na 2006. pokazuje pad nataliteta za 2,34 posto i pad broja živorođene djece za 28,67 posto u odnosu na 1996. godinu, odnosno rođeno je 13.359 beba manje nego deset godina ranije.

Prirodni prirast u BiH u 2007. je negativan i iznosi -1.209, što znači da je umrlo 1.209 osoba više nego što se rodilo. Prirodni prirast stanovništva FBiH također stalno pada.

Stopa prirodnog prirasta u Federaciji BiH 1996. iznosila je 8,9 promila, a 2006. ona je 1,3 promila. Iako FBiH na kraju 2007. ima pozitivan prirodni prirast, treba da zabrine činjenica da je tijekom ponekih mjeseci zabilježen negativan prirodni prirast.

Slični su problemi mučili i stanovnike u drugim državama bivše Jugoslavije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?