Naslovnica Svijet

'Neđo iz Ljubuškog' izazvao više tenzija nego prvijenac A. Jolie

Štefica Galić supruga je pokojnog Nedjeljka (Neđe) i glavna protagonistica filma u kojem tvrdi i opisuje kako je on spašavao Bošnjake
24. srpnja 2012. u 12:00 0 komentara 2 prikaza
'stefica_nnn_rad_220712'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/5

Dokumentarni film „Neđo od Ljubuškog\", čija je autorica Titova unuka Svetlana Broz, izazvao je u Bosni i Hercegovini polemike i tenzije kakve nisu zabilježene ni nakon prošlogodišnje premijere filma „U zemlji krvi i meda\" hollywoodske zvijezde Angeline Jolie.

Film koji govori o pokojnom Nedjeljku Neđi Galiću i njegovoj ulozi u ratnom spašavanju ljubuških Bošnjaka premijerno je prikazan prije nekoliko dana upravo u Ljubuškom i od tada traju polemike, prepucavanja pa i fizički obračuni između onih koji tvrde da je u filmu vjerno prikazana istina o ratnim zbivanjima u tom hercegovačkom gradiću i onih koji tvrde da je riječ o propagandnom pamfletu kojim se žele ocrniti ljubuški Hrvati i njihova uloga u ratu.

Tučnjava bila fitilj

Braniteljske i druge hrvatske udruge u dva su navrata proteklih dana organizirale prosvjedna okupljanja u Ljubuškom, a situacija je kulminirala nakon fizičkog obračuna Galićeve supruge i protagonistice spornog filma Štefice Galić i sudionice prosvjednih okupljanja Vere Dedić. Kako to obično biva u ovakvim situacijama, obje imaju svoju verziju incidenta, a konačnu riječ dat će lokalna policija. No, jasno je da je to bio fitilj koji je dodatno razbuktao vatru između dva tabora.

Znatan doprinos tome dali su i sarajevski mediji koji su pokrenuli pravu kampanju zbog „napada hrvatskih nacionalista na Šteficu Galić\" optužujući za sve lokalne fašiste i šoviniste. Štefica Galić nakon svega izbjegava medije, ali se zajedno s drugim članovima obitelji obratila javnosti preko svog portala. Tvrdi da i dalje stoji pri istinitosti priče koja je o njezinu mužu ispričana u filmu Svetlane Broz.

– Nigdje nije izjavljeno da je hrvatski narod genocidan, za što sam dobila ekstremne optužbe i neviđene batine od Vere Dedić, koja je sudjelovala u demonstracijama protiv dokumentarca, i to pred očima gvardijana na Humcu, pred očima moje prijateljice i druge žene koja je bila tu, te sam se povukla u svoj dom s ranama po tijelu i duši – ističe Štefica Galić.

Nazivaju nas fašistima

Njezina sugrađanka ima nešto drugačiju verziju priče i tvrdi da ju je Štefica prva napala nakon što su se porječkale. – Ona je skočila, ošamarila me i opsovala mi majku. Ja sam joj uzvratila šamar, zakukala je: \"Odoše mi naočale od 800 maraka\" i opet je krenula prema meni, ja prema njoj, gužvale smo se. Žao mi je zbog svega, ali ne mogu prihvatiti da se nas Hrvate u Ljubuškom proglašava nacistima i fašistima. Istina je posve drukčija, mi u Ljubuškom možemo Bošnjacima pogledati u oči, a mogu li oni Hrvatima u Bosni i u sjevernoj Hercegovini – kaže Vera.

Ljubušaci koji ne prihvaćaju film pozivaju se na intervju koji je sarajevskom tjednu \"Slobodna Bosna\" dao sin autorice filma Svetlane Broz, a u kojem je, blago rečeno, ocrnio majku koja posljednjih desetak godina živi i radi u Sarajevu. Titov praunuk Ivan Golubović tvrdi da je njegova majka lažna humanitarka koja je maltretirala i svog oca.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Nitko nigdje nije rekao da je hrvatski n

Nitko nigdje nije rekao da je hrvatski narod genocidan

Film je snimljen prije svega u edukacijske svrhe. To je film o građanskoj hrabrosti, a cilj mu je potaknuti na razmišljanje kako bi se svatko morao pobuniti protiv zlodjela zlih ljudi, kako svojom šutnjom ne bi bio sudionik u njima ma o kojim se ratovima ili individualnim slučajevima radilo. Nigdje nije izjavljeno da je hrvatski narod genocidan, kaže Štefica Galić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.