BORJANA KRIŠTO

Neću predat vlast neformalnoj skupini

borjana krišto
VL FOTO
24.03.2011.
u 09:18

- Ne bi bilo dobro da se ovakva praksa uvede kao presedan, jer bi se na taj način svaka neformalna skupina, u svakom trenutku, iz nekih vlastitih pobuda mogla odlučiti na državni udar po istom receptu - kaže Krišto

Politička situacija u Federaciji BiH na rubu je najveće krize od potpisivanja Washingtonskog sporazuma. Dok se iščekuju odluke Ustavnog suda Federacije BiH i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o legalnosti izbora nove federalne vlasti, na sceni su niski udarci. Predsjednica Federacije i pet hrvatskih ministara u entitetskoj Vladi ostali su bez osiguranja, a nastoji ih se istjerati i iz službenih ureda. Predsjednica Borjana Krišto za Večernji list kaže kako neće posustati u borbi za poštivanje Ustava i zakona.

Pod kojim okolnostima ste spremni predati predsjedničku dužnost Živku Budimiru?

- Na dužnost predsjednice Federacije BiH izabrana sam u legalnom postupku temeljem Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH u Parlamentu Federacije, a sukladno poslovnicima obaju domova ovog zakonodavnog tijela. Takva procedura, uz poštivanje Ustava i zakona, kao i poslovnika, obvezna je za svakog drugog tko ima aspiracije biti predsjednik Federacije BiH.

Onog trenutka kad se ispune svi ovi uvjeti u jednom demokratskom ozračju, ne vidim nikakve prepreke za preuzimanje dužnosti predsjednika Federacije BiH od bilo koga i nebitno je iz koje političke opcije ta osoba dolazila.

Je li Vas kontaktirao Živko Budimir i tražio primopredaju dužnosti?

Kao što sam već istaknula, takvi uvjeti nisu ispunjeni i ne vidim osnovu da mi se bilo tko obraća po tom pitanju.

Jeste li ovih dana u kontaktu s predstavnicima međunarodne zajednice i je li bilo pritisaka da odstupite s dužnosti?

- Nisam u kontaktu s predstavnicima međunarodne zajednice, a i ne vidim neke velike potrebe niti koristi. Ova pitanja su u nadležnosti domaćih institucija, Ustavnog suda Federacije BiH i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, a od predstavnika međunarodne zajednice očekujem da u okviru svojeg mandata zaštite ustavni poredak Federacije BiH, ali i Bosne i Hercegovine.

To bi bio njihov najveći doprinos u izgradnji pravne države i vladavine prava, kako to već često vole isticati. No, moram kazati da sam kao predsjednica Federacije poduzela sve potrebne mjere da zaštitim ustavni poredak u FBiH, a samim tim i položaj svih naroda i građana koji žive u Federaciji i državi BiH te sam o svim potezima informirala predstavnike međunarodne zajednice.

Tko sada osigurava Vas i Vaš ured nakon što Vam je Federalna uprava policije ukinula osiguranje?

-Poznato je da sam na takvu odluku uložila prigovor nadležnoj instituciji koji je i putem priopćenja objavljen u medijima. Nadležnost tih institucija je da, postupajući sukladno zakonu, štite Ustav i zakon u punom kapacitetu, a nikako selektivno, pogotovo u situaciji dok se nadležne institucije ne očituju po svim spornim pitanjima u nastalom političkom kaosu stvorenom beskrupuloznim kršenjem i nasiljem nad Ustavom i zakonom, a na koncu i nad svim demokratskim procesima.

Može li ovakva situacija biti presedan i za neke buduće situacije oko formiranju vlasti u BiH?

- Svjedoci ste našeg upornog nastojanja da se politički i pravni procesi odvijaju u institucijama sustava sukladno Ustavu, zakonu i drugim procesima. Dakle, zalažemo se za pravnu državu i vladavinu prava u demokratskom ozračju gdje nema mjesta nasilju nad pozitivnim propisima ove države niti mogućnosti da nam doslovno s ulice neformalna skupina uređuje politički i pravni sustav. Ne bi bilo dobro da se takva praksa uvede kao presedan, jer bi se na taj način svaka neformalna skupina u svakom trenutku iz nekih vlastitih pobuda mogla odlučiti na državni udar po ovom receptu. Pa, zar se i u ovoj situaciji ne radi o državnom udaru? Ovdje nije riječ o mudrim i odgovornim političkim potezima, nego o postupcima koji urušavaju cjelokupan ustavni poredak Federacije BiH i vode je u još dublju krizu. Ako se ovo nastavi, posljedice će biti dalekosežne.

Do koje mjere može eskalirati ova situacija?

- Nezahvalno je bilo što prognozirati u ovoj situaciji. Vjerujem da će, prije svega, prevladati razum, kao i uvjerenje da se politički procesi moraju voditi kroz institucije sustava temeljem Ustava i zakona. U suprotnom, neizvjesno je što nezadovoljne skupine, čija se elementarna i sva druga prava sramotno gaze, mogu pokrenuti i mogu li se ti procesi dalje kontrolirati. O tim mogućim aspektima i posljedicama trebaju, prije svega, razmišljati vinovnici ovog političkog kaosa. Posljedice secesije bivše države bile su tragične po svim elementima i što kome danas znači to što je većina uzročnika presuđena ili je na sudu. Žrtve od toga nemaju nikakve koristi.

Gdje je, po Vašem mišljenju, rješenje, kao i izlaz iz ove pat-pozicije?

- Rješenja su itekako vidljiva, ali ih neki svjesno zanemaruju ili ih očigledno ne žele vidjeti. Ponajprije, mora se uvažavati biračka volja svakog naroda i građanina BiH, jer ovu zemlju čine njena tri konstitutivna naroda i građani. Nedopustivo je ignorirati volju hrvatskog naroda i na uistinu grub način kršiti njegovu izbornu volju. Trenutna situacija u kojoj se nalazi Federacija BiH je u najmanju ruku zabrinjavajuća, jer je neustavno formiranje Doma naroda federalnog Parlamenta dovelo do toga da su donesene brojne nezakonite odluke koje mogu imati nesagledive posljedice.

Kakvu poruku u ovakvoj situaciji upućujete političarima, ali i najširoj javnosti u zemlji?

- Konstantno sam ukazivala na vladavinu prava i neupitno poštivanje Ustava i zakona, kao i za uvažavanje volje svakoga konstitutivnog naroda i građana u ostvarivanju njihovih prava utemeljenih na Ustavu i zakonu. U tom pravcu pozivam na razum i odgovorno ponašanje svih političkih subjekata u BiH, ali isto tako i međunarodne institucije. Medijima poručujem da svoj posao obnašaju profesionalno i da se ne svrstavaju i ne podržavaju bilo koju politiku i ponašanje koje ide u pravcu rušenja ustavnog poretka BiH. I napokon, sve narode i građane BiH pozivam da ne podliježu plasiranim dezinformacijama i da u svezi s tim ne donose bilo kakve ishitrene odluke prije nego što se nadležne institucije očituju po svim pitanjima. Ostaje nam vjerovati da će te institucije ostati nepristrane te da neće podleći pritiscima i raznim podmetanjima koji su ovih dana uvelike prisutni.

Ključne riječi

Komentara 1

LP
Ljubomir Pavlovic
08:58 25.03.2011.

Nedaj se Borjana i Elgadafi je napravio živi štit oko sebe pa mu ni Nato ne može ništa, a ima ovih HDZ-ovaca koji bi mogli tebe okružiti da što duže ostaneš jer oni hoće tvoju fotelju, a zna se da ti fotelju nevoliš ti to ćiniš samo zbog Hrvatskog naroda.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?