Kaplan

Neću dopustiti diskriminaciju po bilo kojoj osnovi

kaplan
VL FOTO
02.08.2011.
u 12:15

Usvojit ćemo federalne zakone o kulturi i sportu, ali samo uz suglasnost svih županija

Mnogo polemike u javnosti izazvalo je pitanje ustavnosti daljnjeg egzistiranja federalnih ministarstava kulture i sporta, odnosno obrazovanja i znanosti. Aktualna federalna vlast tvrdi da je u cijelosti ispoštovala odluku Ustavnog suda Federacije BiH, iako spomenuta ministarstva nisu ukinuta. Ministar kulture i sporta FBiH Salmir Kaplan kaže kako ovo ministarstvo nije i neće uzurpirati ovlasti županija.

Hrvatski politički predstavnici tvrde da bi, sukladno odluci Ustavnog suda FBiH, trebalo ukinuti federalna ministarstva obrazovanja i znanosti, odnosno kulture i sporta?

Kao što je poznato, Ustavni sud je prošle godine donio presudu u kojoj konstatira da tekst federalnog Ustava i Zakona o ministarstvima nisu usuglašeni i traži se njihovo usuglašavanje. Vlada je utvrdila i predložila izmjene zakona u spornim članovima, a Parlament FBiH ih je usvojio. Prema tumačenju Ureda za suradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH, Vlada FBiH je ispunila u cijelosti svoju obvezu prema ovoj sudskoj presudi. Očekujemo da isto konstatira i Ustavni sud. Oko toga je bilo dosta polemika i svatko može imati svoj stav i svoje želje, ali je relevantno jedino ono što kaže Ustavni sud. Kada konkretno govorimo o Ministarstvu kulture i sporta, tu smo imali jednu značajniju izmjenu u Zakonu, s ciljem reguliranja nadležnosti i djelovanja Zavoda za zaštitu spomenika. Ovaj zavod je dosad radio na temelju nadležnosti koje je crpio iz zakona SR BiH donesenih još 1985. godine.

Je li se što promijenilo u praksi rada ovog ministarstva? Je li bilo ukidanja nekih odjela ili smanjenja broja zaposlenih vezano uz odluku Ustavnog suda?

-Ne. Ništa značajnije se nije promijenilo u našem radu. Ovo ministarstvo ima izravnu ustavnu nadležnost za zaštitu kulturno-povijesnog naslijeđa, odnosno za zaštitu spomenika na prostoru Federacije. Kada su u pitanju kultura i sport, tu nije došlo do nekih značajnijih korekcija i u izmijenjenom zakonu smo konstatirali da Federalno ministarstvo kulture i sporta ima koordinirajuću ulogu u donošenju formalno-pravnih propisa. Primjerice, sada je aktualna priča o zakonu o sportu i dosta zastupnika u Parlamentu je aktualiziralo potrebu za takvim propisom na entitetskoj razini. Kao resorni ministar svakako planiram pokrenuti određene aktivnosti u tom pravcu. Izvorna nadležnost za sport je na županijama i sigurno je da nećemo ići u parlamentarnu proceduru prije nego dobijemo suglasnost iz svih deset županija. Evo i iz ovog primjera je očita potreba za postojanjem ovakvog ministarstva na federalnoj razini, jer koja bi to druga institucija na razini Federacije mogla pokrenuti inicijativu za izradu entitetskog zakona o sportu koji je neophodan svima.

Koliko je ovo ministarstvo dosad primjenjivalo tu svoju koordinirajuću ulogu?

-Znam da nije bilo slučajeva brutalne zloporabe pozicije ovog ministarstva u smislu uzurpacije ovlasti županija. Nije ovo ministarstvo izradilo zakone o kulturi ili sportu a da nije tražilo suglasnosti od županija. Je li bilo pojedinačnih slučajeva zloporabe, ne znam, ali otkako sam ministar, odgovorno tvrdim da takvih slučajeva nije bilo. Izuzev ako neke županije smatraju da je zloporaba ako pomognemo održavanje neke kulturne ili sportske manifestacije.

Jeste li već pokušali ostvariti neku suradnju sa županijskim vlastima?

-Nisam još ništa radio na tom planu, jer sam ocijenio da još nemamo pozitivnu političku atmosferu. Nisam siguran da bismo u ovakvom ambijentu osigurali prisutnost svih županijskih ministara na jednom koordinirajućem sastanku. Čim ocijenimo da se politička situacija popravlja, organizirat ću sastanak na kojem će, nadam se, biti svih 10 županijskih ministara.

Platformaška vlast je odmah nakon preuzimanja vlasti značajna proračunska sredstva usmjerila za obnovu vjerskih objekata. Je li to bio pokušaj da se „kupi“ onaj dio populacije koji vam nije naklonjen?

-Moje ministarstvo u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti pomaže kulturne manifestacije koje organiziraju crkve i vjerske zajednice. Osobno ne smatram da je najbolji potez da se cijeli proračun za kapitalna ulaganja usmjeri za obnovu i izgradnju vjerskih objekata. Naravno da podržavam obnovu vjerskih objekata, ali sada smo kao ministarstvo u poziciji da ne možemo osigurati sredstva ni za kulturne i sportske objekte prema kojima imamo obvezu. Međutim, treba znati da je odluka o kapitalnom grantu za vjerske objekte u iznosu od četiri milijuna maraka unesena u proračun za vrijeme prošle vlade. Nova vlada nije bila u poziciji odlučivati hoće li dati vjerskim zajednicama četiri milijuna nego odlučiti hoće li im uskratiti ta sredstva ili ne. Mi smo samo utjecali na promjenu omjera tih sredstava unutar već određenih iznosa za svaku vjersku zajednicu pojedinačno.

Organizacije i udruge s područja gdje su Hrvati većina često se žale na nedovoljna sredstva koja dobivaju od federalnih institucija. Koliko su organizacije s tih prostora dobile novca od Federalnog ministarstva kulture i sporta?

Još nismo potrošili sredstva za ovu godinu, tako da još nemamo potpunu sliku o tome gdje su sve raspoređena sredstva. S druge strane, jedna od prvih transakcija koja je izvršena za vrijeme mog mandata i za koju sam potpisao nalog je 150.000 KM za Maticu hrvatsku, odnosno za manifestaciju Mostarsko proljeće. Uz Sarajevo Film Festival to je jedna od najvećih stavki u programu za kulturu od značenja za Federaciju. Bilo je još nekolicina zahtjeva hrvatskih udruga kojima je udovoljeno. Naravno, nemoguće je uvažiti sve zahtjeve samo zato što dolaze s područja koja nisu zadovoljna raspodjelom sredstava. Nitko nije zadovoljan i svatko smatra da treba dobiti više. Neću dopustiti diskriminaciju po bilo kojoj osnovi.

Kultura i sport u BiH su na vrlo niskim granama. Može li što učiniti Vaše ministarstvo kako bi se situacija popravila?

-Situacija u tim oblastima i jeste takva zato što nema, da tako kažem, domaćina. Zamislite jednu kuću u kojoj bi bilo 10 umjesto jednog domaćina. Tu se ne bi znalo tko pije, a tko plaća. Mi nemamo federalnog zakona ni o kulturi ni o sportu. O tome do sada nije postojala suglasnost u županijama. Neću dopustiti da me to obeshrabri. Dosad smo često padali u zamku da zarad jačanja državnih institucija ne donosimo propise na federalnoj razini. Smatrali smo da tako jačamo državne institucije, a zapravo to se nije događalo, jer to ne ovisi samo o nama. Vjerujem da ćemo već iduće godine u ovo vrijeme imati i federalni zakon o kulturi i federalni zakon o sportu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?