Umirovljenici

Nećemo samo kukati, učinimo nešto za sebe

Umirovljenici
15.05.2012.
u 12:48

Za posljednjih 10 godina primanja povećana tek za nepunih pet posto

Širokobriješki umirovljenici nimalo se ne razlikuju od svojih kolega u ostalom djelu Federacije niti od onih u Republici Srpskoj. Uglavnom su već potrošili svoje “bijedne” mirovine i čekaju početak sljedećeg mjeseca kako bi izmirili dugovanja iz predhodnog mjeseca, barem njih većina. Bh. umirovljenici su danas simbol siromaštva i nemoći u državi.

Podcjenjuju nas

- Vlasti nas podcjenjuju. Računaju kako smo nemoćni i fizički i materijalno i pokapali su nas i prije smrti. Računaju da im ne možemo stvarati probleme. Tijekom posljednjih desetak godina naša su primanja povećana tek za nepunih pet posto, a koliko su povećane plaće radnika, a tek cijene? Govore nam kako bismo i mi trebali razumjeti teško stanje, kao da nismo došli do zida. Moglo bi nam biti i teže jer s kim god nemaju gdje, može u mirovinu. Pa, uskoro će broj umirovljenika dostići broj zaposlenih. Moramo se probuditi i izboriti se za svoj status, a to znači primorati odgovorne da se naša primanja povećavaju za onoliko kolika je inflacija ili da dijelimo sudbinu zaposlenih - tvrdi Pero Galić, predsjednik Skupštine širokobrijeških umirovljenika.

Na jednog umirovljenika u Federaciji dolazi tek 1,2 zaposlenika, što je premalo. Upućeni tvrde da za stabilnost mirovinskih sustava koji funkcioniraju na principu međugeneracijske solidarnosti idealan omjer je jedan umirovljenik na tri zaposlena, a taj ili približan omjer bi omogućio značajno rasterećenje poslovnog sektora od nameta na plaću. Nažalost, takav omjer ne treba očekivati tijekom sljedećeg desetljeća.

- Da vi samo znate u kakvom jadu živi većina naših umirovljenika. Nema dana da nam netko ne pokuca na vrata i traži, ponekad i smiješne iznose. Traže da im posudimo po 20, a ponekad i pet maraka, kako bi kupili lijekove. Upravo sam neki dan bio u jednoj ljekarni i tamo mi je žena pokazala bilježnicu u kojoj bilježi dugove za lijekove. Kaže mi da od 100 posudbi tek jedan ne vrati dug onoga dana kada dobije mirovinu. Pošteni su to ljudi, tvrdi predsjednik Udruge umirovljenika Široki Brijeg Karlo Zelenika. Od 4500 umirovljenika u Širokom Brijegu više od 60 posto njih prima mirovinu od 314 KM ili manju, što ih svrstava u kategoriju ugroženih. Dok se desetak umirovljenika u klubu zabavljalo igrajući šah, drugi su opet slagali domine, a treći su na kartama tražili najslabijeg koji će platiti popijene kave, članovi uprave raspravljali su o tome kako učiniti umirovljeničke dane što podnošljivijim. - Organiziramo izlete, gdje nam pomažu neka naša poduzeća. Također im pomažemo i u nabavi ogrjeva, odlaska u banje, nabavi cjepiva i slično. Nekim manjim novčanim donacijama pomažemo najugroženijim - tvrdi Zelenika. Uskoro planiraju izići na izbore, tvrdeći kako će uz pomoć velikog biračkog tijela osvojiti poneki mandat i da će tako i umirovljenici moći izboriti bolji status, jer umirovljeni u Parlamentu nikad nisu na raspravi.

Pobrinuti se za sebe

- Svi govore o teškom i ponižavajućem položaju umirovljenika, ali samo oni koji je primaju znaju kako im je. Umirovljenici su svjesni kako ih svatko zakida. Svojim uplatama smo 40 godina hranili generacije umirovljenika i 40 godina radili da bi stvorili tvornice da danas drugi imaju radna mjesta. Danas su umirovljenici najugroženija kategorija. Zašto? Zato što nemamo svoje ljude koji će odlučivati o svojoj sudbini. Ima nas dovoljno da izaberemo svoje ljude na svim razinama vlasti - kaže umirovljeni Joža Lasić, tvrdeći kako su umirovljenici shvatili da se nitko umjesto njih neće izboriti za njihova prava. O sudjelovanju na općinskim izborima, tvrde, kako su već u dogovoru s ostalim udrugama u županiji, ali i na razini entiteta i države i vjeruju kako će imati uspjeha.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?