Upozorenje

‘Nećemo dočekati rujan pripremljeni za studente’

Ravnatelji
VL foto
20.05.2010.
u 18:15

Uvjet za poboljšanje studentskih standarda je pokretanje procedure u Parlamentu FBiH, čijom bi provedbom ova oblast bila posve uređena

Na sjednici Zajednice studentskih centara FBiH, održanoj u Mostaru, usvojen je i potpisan dogovor jedinstvenih kriterija za pružanje usluga ishrane i smještaja studenata u FBiH sa svim elementima koje može sadržavati propis ili zakon iz ove djelatnosti. Potpisnici su bili ravnatelji pet studentskih centara, ali i sve studentske asocijacije i studentski zborovi. Kako nam je kazao Emir Kadrić, ravnatelj JU Studentski centar Sarajevo i predsjednik Zajednice studentskih centara FBiH, već se duže vrijeme radi na uspostavljanju okvira ili dogovora koji bi bio preteča zakona u rješavanju studentskog standarda.

Upitan početak godine

- Imamo jako tešku situaciju. Studentski centri su dovedeni u takav položaj radi nemara pojedinih županija ili ministarstava koji bi ih trebali subvencionirati. Upitno je naše daljnje poslovanje i odgovorno tvrdim da rujan ne možemo dočekati pripremljeni bez potpisivanja ovakvog dogovora, da ih u jednakim uvjetima i kriterijima svi studenti, koji žele koristiti usluge studentskih centara u FBiH, mogu koristiti ako konkuriraju u tom studentskom centru, kazao je Kadrić. Cilj i jedino rješenje za daljnje pružanje usluga je, kako kaže, da se jedinstvenim kriterijima odabira novac pokuša koncentrirati u jedan studentski fond.

Jedinstveni fond

- Ne tražimo nova sredstva, već postojeća sredstva koja su bila na različitim razinama vlasti, općinskim ili županijskim proračunima. Da se stave na jedno mjesto i da se uredno svaki mjesec doznačavaju na račun studentskih centara kako bi izvršavali svoje obveze te da se zna što te subvencije predstavljaju, kazao je Kadrić. Istaknuto je kako je neprihvatljivo da se još ne pokreće procedura u Parlamentu FBiH za jedinstvenim uređenjem studentskog standarda iako je u drugom bh. entitetu na snazi zakon već tri godine. - U RS-u je donesen te ga i mi pod hitno ovdje trebamo donijeti. Potpisivanjem smo od federalnog ministra obrazovanja dobili obećanje da će biti podmirenja i da će se sa županijskim ministarstvima sve dogovoriti u sljedećih mjesec dana kako bi sve bilo spremno za sljedeću akademsku godinu, istaknuo je Kadrić dodavši kako žele da federalni Parlament, što je prije moguće, uputi u proceduru ovaj materijal čijom bi provedbom bilo omogućeno jedinstveno uređenje te oblasti. Kao rok za usvajanje zakona navode 1. srpnja i definiraju ga kao preduvjet za natječajne aktivnosti za prijam studenata u studentske centre-domove za sljedeću akademsku godinu ili minimum usvajanje međužupanijskog dogovora na uspostavljanju fonda za studentski standard, do donošenja zakona o studentskom standardu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?