Već u rujnu

Ne mogu plaćati režije ni kredite

Kriza
19.08.2013.
u 09:11

Većina obitelji muku muči s plaćanjem stanarine, režija ili kredita, a mnogo više njih ne bi moglo podnijeti neki iznenadni trošak od 380 KM

U posljednjih nekoliko godina, pored činjenice da plaće i mirovine ne rastu, one sve više i kasne. Neki su već zaboravili kada su primili cijelu plaću. Jednostavno nema novca. Problem je što i ljudi koji rade nemaju novca i ne mogu redovito plaćati uobičajene troškove. Kako je tek onima koji nemaju posla? Dodatni problem je kako tvrde analitičari što se građani više ne mogu ni zaduživati, jer su taj način financiranja već “potrošili”.

Boje se troškova u rujnu

- Sad su stigli na naplatu i ti krediti i sve skupa kad se uzme došlo je do velikog srozavanja standarda građana. Ova situacija, koja je po mom mišljenju bezizlazna, crvena je lampica političarima koji bi konačno trebali početi baviti se onim od čega ovaj narod živi”, ocijenila je nedavno Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske. Ona je kazala kako očekuje da će situacija biti još gora u rujnu koji je poznat kao mjesec velike potrošnje zbog početka školske godine i da će kriza tek tada pokazati svoje pravo lice. Mesud Lakota, tajnik Udruženja za zaštitu prava potrošača BiH, kazao je da je situacija vrlo teška, ali da je još gore što je u BiH recesija tek negdje na svojoj polovini i da još nije ni blizu svog maksimuma. “Možete misliti kako će biti tek tada. Danas u BiH 15 posto stanovništva svaki dan živi sve bolje, a ostatak sve gore i gore. To je realna situacija i slika BiH”, tvrdi Lakota. Anketa o potrošnji kućanstava i siromaštvu koja je provedena na 2437 kućanstava u Republici Srpskoj, pokazao je da čak 41 posto kućanstava muku muči s plaćanjem stanarine, režija ili kredita, a čak 74 posto njih ne bi moglo podnijeti iznenadni trošak od 380 maraka.

Anketa u kućanstvima

Isto tako, nešto više od 16 posto anketiranih kućanstava nema adekvatno grijanje stana ili kuće, a njih polovina ne posjeduje automobil. Također, oko 12 posto ispitanih obitelji nema perilicu rublja, 3,4 posto nema televizor u kući, dok 7,3 posto nema nikakav telefon. Na pitanje kako na kraj izlaze sa svojim uobičajenim mjesečnim troškovima, 41 posto kućanstava je odgovorilo da to uspijeva veoma teško; 25,8 teško; 13,4 nekako; 9,9 prilično lako; a samo 3,9 posto anketiranih obitelji je odgovorilo da to postiže vrlo lako.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?