DRŽAVLJANSTVO

Ne daju putovnicu rukometašima, kontrolorima leta, humanitarcima..

\'granica1\'
Ilustracija
23.04.2011.
u 08:30

Radi o osobama raznih profila, poput sportaša, računalnih servisera, asistenata na fakultetima

Sudeći prema broju zahtjeva za dobivanje državljanstva BiH, sve je više onih koji se smatraju zaslužnim građanima BiH i uvjereni su da će po toj osnovi biti nagrađeni. Međutim, Vijeće ministara nije donijelo odluku o prijmu 30 osoba u državljanstvo BiH, piše Blic. Neslužbeno saznaju da se radi o osobama raznih profila, poput sportaša, računalnih servisera, privatnih poduzetnika, asistenata na fakultetima, prevoditelja...

Glumci i rukometaši

Među njima su izvjesni Dino Ćorović, asistent na PMF-u u Tuzli, Ukaj Aljban, glumac iz Srbije, rukometaš Bojan Skoko iz Slovenije, privatni poduzetnik Nedžad Sagdatija, kontrolor leta Mirela Redžepagić... Državljanstvo je tražila i Rasema Hadžajlić, koja se spominje kao direktorica Fonda MF Invest Sarajevo. Od poznatijih imena ističu se košarkaš Lance Williams i nogometaš Damir Rovčanin.

Na popisu je i Dubravka Ivičević iz Kiseljaka, koja poručuje da je ogorčena odnosom BiH prema njoj. Ivičevićeva objašnjava da su državljanstvo BiH uglavnom tražili građani onih država s kojima BiH nema sporazum o dvojnom državljanstvu, pa bi u redovitoj proceduri bili prinuđeni odreći se jednoga od državljanstava. Ivičevićeva tvrdi da je zaslužila da dobije državljanstvo BiH kao humanitarni djelatnik, jer često iz Italije osigurava donacije za kliničke centre u Banjaluci i Sarajevu, zbog toga je i dobila preporuke ove dve zdravstvene ustanove.

Jedina u BiH

Osim toga, tvrdi da je jedna od tri simultana prevoditelja talijanskog jezika u BiH, zbog čega je angažirana u talijanskom Veleposlanstvu. Također, Ivičevićeva je diplomirani filolog, odnosno profesor talijanskog i poljskog jezika. Kaže da je jedina u BiH koja može predavati tu kombinaciju i da je to dodatni razlog da dobije bh. državljanstvo, a da pri tom ne izgubi hrvatsko državljanstvo.

Ključne riječi

Komentara 10

KI
kitikat
19:24 23.04.2011.

pa ne daje se drzavljanstvo tek jer je neko ovo ili ono,postoji zakonska procedura za dobijanje drzavljanstva,,nije bosna banana republika mada neki to zele,i tako se ponasaju,a sto se tice dvojnog drzavljanstva,to nema isto nigdje u civilizovanom svijetu,samo je bosnii nametnuto,no nece ni to biti dugo

AF
afrika
19:57 23.04.2011.

Kitikat hahaha nije bosna banana republika!!! Joj hadje majke ti reci šta je ako nije banana republika? Nešto još gore. 50 % nezaposleni, prosječna plaća u BiH 100 Eura (radite za 3 eura dnevno), luksuz vam je voziti golf 2 diesel i još se usudiš reći da nije banana republika. Da nije, jer porediti banana republiku sa BiH je vrijeđanje banana republike....

TI
timtomtumb
18:02 23.04.2011.

Sta se mene tice meni ni ne treba ni BH Putovnica niti drzavljanstvo, ali ih mi nece ni tamo neki Lagumdzija oteti. A Vi gospodjo Dubravka morate shvatiti ne trebaju njima pametni nego podobni kao Komsic.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?