Jajce

Nastavljeni su radovi na izgradnji Trga sv. Ive, započeti lani

zupnik
Tvrtko Zrile
09.03.2012.
u 10:41

Uz trg će biti ispovjedaonice, dvorane za prijam hodočasnika, prostorije za seminare, izložbe, duhovne vježbe, prostorije za FRAMU...

Svetište sv. Ive u Podmilačju, kod Jajca, najstarije je u BiH i spada u najveća nemarijanska svetišta u Europi, a crkva sv. Ive je jedina u BiH u kojoj se služba Božja obavljala od predturskog doba, pa sve do posljednjega rata, kada je 1993. do temelja srušena.

Kardinalov blagoslov

Nakon povratka u Jajce, 13. rujna 1995. pristupilo se raščišćavanju ruševina pod kojima su pronađeni potpuno očuvani kipovi apostola Petra i Pavla, što je vjernicima dalo još više elana da pristupe obnovi, pa je crkva završena 2005. Ispod ove zavjetne gotičke crkve 2009. postavljen je kip sv. Ivana Krstitelja, rad akademskog kipara Ante Jurkića. Kardinal Vinko Puljić 2004. obavio je blagoslov temelja za novu crkvu. Crkva, koja ima najviši zvonik u Bosni (63 m), je pod krovom, postavljena su zvona, a uskoro će početi vanjsko ostakljivanje crkve. Izmješten je dio ceste Jajce - Banja Luka, koja je išla uz samu crkvu i remetila tijek svečanosti, izgrađen je most i pothodnik ispod kojeg vodi cesta do čudotvornog izvora sv. Ive. U pothodniku će biti prostorije za okrepu hodočasnika, dvorana za audiovizualne predstave i predavanja, sanitarne prostorije i drugi sadržaji prilagođeni potrebama hodočasnika.

Uređenje prostora

Grubi radovi su već gotovi i nastavlja se s uređenjem prostora, čiji se završetak očekuje ove godine. Ovih dana nastavljeni su i radovi na gradnji Trga sv. Ive, započeti prošle godine. Uz trg će biti ispovjedaonice, dvorane za prijam hodočasnika, prostorije za seminare, izložbe, duhovne vježbe, prostorije za FRAMU, čitaonica, te priručna kuhinja za okrepu hodočasnika. Trg sv. Ive krasit će jezerce koje će biti na početku Puta križa uz brdo Grabež, a punit će se vodom iz sedam slavina. Projektant, kao i svih ostalih objekata u svetištu, je Atelje Marka Mušića iz Ljubljane, a radove izvodi građevinska tvrtka Komotin iz Jajca. Kako nas je obavijestio upravitelj svetišta župnik fra Zoran Mandić, radovi će se intenzivirati kako bi se što više posla obavilo do 24. lipnja na Dan sv. Ivana Krstitelja kada se, kao i ranijih godina, očekuje više od 50.000 hodočasnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?