IRENA HADŽIABDIĆ

Naši prijedlozi ne prolaze zbog ‘nekih’ stranačkih interesa

irena
VL FOTO
26.04.2011.
u 10:09

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za Večernji list govori o odluci OHR-a, o mogućim budućim koracima SIP-a te potrebi promjene izbornog zakonodavstva u BiH...

Središnje izborno povjerenstvo BiH je zbog dosljedne primjene propisa u provedbi izbornog procesa dobivalo iznimno visoke ocjene i od stranih promatrača, ali i od domaćih političkih aktera. Njihovo principijelno inzistiranje na primjeni Izbornog zakona BiH nakon listopadskih izbora dovelo ih je u poziciju da moraju trpjeti različite pritiske i optužbe.

Situacija je kulminirala uplitanjem visokog predstavnika i suspenzijom odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kojom se osporavala zakonitost izbora i odluke krnjeg Doma naroda Parlamenta Federacije. Dogodio se pravno-politički presedan koji još nije dobio svoj konačan epilog. Privremena suspenzija je još uvijek na snazi i čeka se konačna odluka visokog predstavnika.

Zahvaljujući uplitanju OHR-a, smanjen je pritisak na Središnje izborno povjerenstvo. Ipak, nemoguće je ne primijetiti koliko je Inzkova odluka uzdrmala poziciju SIP-a u provedbi izbornog procesa. Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić ipak u prvi plan stavlja izjavu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u kojoj se izražava „poštovanje“ prema radu ove institucije. U razgovoru za Večernji list Hadžiabdić govori i o mogućim budućim koracima SIP-a te potrebi promjene izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

Je li i u kojoj mjeri odluka visokog predstavnika o suspenziji odluka Središnjeg izbornog povjerenstva ugrozila rad ove institucije?

Ne, i mislim da ovakva odluka i nije imala taj cilj. Ovu odluku moramo promatrati u širem kontekstu. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je samo dan poslije donošenja spomenute odluke izrazio poštovanje prema radu i integritetu Središnjeg izbornog povjerenstva tijekom cjelokupnog veoma kompleksnog i izazovnog izbornog procesa. U svom kominikeu kažu da članove SIP-a treba pohvaliti za očuvanje neovisnog stava u kontekstu kompleksnog izbornog zakonodavstva. Osobno mi je žao što se o našoj odluci nije očitovao i Sud BiH kao drugostupanjsko tijelo koje rješava po žalbama na naše odluke. Ističem Sud BiH, jer su rješenja tog tijela najbolji pokazatelj zakonitog rada Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Do sada je Sud BiH u 96 posto predmeta potvrdio naše odluke.

Kakve su refleksije odluke visokog predstavnika na buduće djelovanje SIP-a u pogledu zaštite zakonitosti izbornog procesa?

Mi nastavljamo raditi svoj posao sukladno zakonu. Nalog je privremenog karaktera, vidjet ćemo do kada. Ali, naravno da je ova odluka OHR-a samo doprinijela potrebi da se u određenim segmentima pristupi izmjeni izbornog zakonodavstva. Moraju se uspostaviti dodatni mehanizmi zaštite izbornog procesa i poštivanja zadanih rokova.

Hoće li i kakve mjere SIP poduzimati vezano uz dovršetak izbornog procesa u BiH?

Svi naši koraci su propisani zakonom i u ovom slučaju ne vidimo nikakve zakonske smetnje da okončamo ovaj izborni proces, odnosno posredne izbore za Dom Naroda Parlamenta Federacije BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Očekujete li probleme u provedbi budućih odluka SIP-a bez obzira na što se one konkretno odnosile?

-Ne, ne očekujemo probleme. I do sada nismo imali problema u provedbi pravomoćnih odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. A odlukom OHR-a suspendirana je nepravomoćna odluka SIP-a BiH.

Slučaj s izborom federalne vlasti pokazao je mogućnost manipulacije postojećim propisima. Smatrate li da nam je potrebna reforma izbornog zakonodavstva i u kojem dijelu?

-Donekle sam već odgovorila na to pitanje, ali ću ovom prilikom kazati da nakon svakih izbora Središnje izborno povjerenstvo organizira konferenciju na kojoj se vrši analiza izbornog procesa i na kojoj se u formi zaključaka ukazuje na odredbe izbornog zakonodavstva koje su nedorečene i koje eventualno treba mijenjati. Tako ćemo u svibnju ove godine održati tu konferenciju na kojoj ćemo analizirati Opće izbore 2010. godine.

Zaključke sa konferencije ćemo dostaviti međuresornoj radnoj skupini koja će vjerojatno biti formirana za rad na izmjenama Izbornog zakona BiH. To smo činili i ranije, ali na žalost naše sugestije za izmjenu zakona samo djelomično budu uvažene i to samo kada su u pitanju neki tehnički detalji. Naši prijedlozi koji su suštinske prirode uglavnom ne prolaze zbog nekih stranačkih interesa.

Kakvi su danas odnosi unutar SIP-a imajući u vidu sukobljene stavove članova ovog tijela vezano uz proces uspostave vlasti u Federaciji BiH?

Središnje izborno povjerenstvo BiH čini sedam članova. Način donošenja odluka je propisan Izbornim zakonom BiH. Sasvim je normalna situacija da se sve odluke ne mogu donijeti jednoglasno, odnosno da po određenim pitanjima postoje različita mišljenja. Mada moram kazati da su pojedine kolege na jedan vrlo neprimjeren način iznosile te “različite stavove”.

Komentara 2

Avatar guten_tag
guten_tag
14:59 26.04.2011.

međunarodno podzemlje je od poslijeratne bosne i hercegovine napravilo konc. logor za eliminaciju hrvata i stvaranje dvije državice , jedna muslimanska druga srpska . to je po njima način rješavanja bih krize . nisu uzalud njihovi plaćenici popisivali u hrvatskoj hrvate iz bih za odlazak u treće zemlje . ljudska prava , zakoni , ustav , sve to je samo još jedna prijevara od međunarodnih tirana koji su instalirali svoje plaćenike da odlučuju u njihovo ime . hrvati , probudite se kad dođu po vas bit će kasno . o tome jedino govori , otvoreno , kardinal puljić , još sa zadrškom o kojima se silnicima radi ali javnosti je to poznato .

OB
-obrisani-
18:13 26.04.2011.

Hrvati se ne vracaju na svoja vjekovna ognjista, muslimani naseljavaju turke i iz dana u dan priblizava se Krbavska bitka na celu s SDP om i njegovim vodjom. To je izmet begovic planirao poslije rata.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?