STARA ŠTEDNJA

Nakon sukcesije, Ljubljanska će vratiti novac s kamatom od 5 %

ljubljanska banka
Arhiva VL
08.12.2010.
u 09:09

Priznavanje je trajalo dvije godine, da bi sud u Ljubljani 23. listopada 2010. godine ipak donio rješenje

Nakon 2003., kada su svi parnični postupci u svezi s bankovnim ulozima kod poslovnica Ljubljanske banke u bivšoj Jugoslaviji bili obustavljeni, a na osnovi slovenskog Zakona o sukcesiji, razočarane štediše Ljubljanske banke počele su vjerovati da je njihov novac zauvijek izgubljen. Slovenija je otišla i korak dalje, nakon što je Ljubljanska banka cijelu svoju imovinu prenijela na Novu ljubljansku banku, kako ne bi proglasila stečaj i spriječila mogućnost da isplata devizne štednje postane obveza slovenske države.

Tračak nade

U međuvremenu, ogorčeni i prevareni građani su pokretali sporove u Italiji, Hrvatskoj, Njemačkoj i Strasbourgu, a tek rijetki uspjeli su svoje naplatiti zapljenom imovine banke. Tračak nade ukazao se nakon što je građanin iz BiH, koji je novac uplatio u poslovnici Ljubljanske banke u Sarajevu, dobio spor protiv Ljubljanske banke. Spor je pokrenut u Frankfurtu daleke 1997. No, presuda nije imala snagu dok je nije potvrdio sud u Ljubljani. Priznavanje je trajalo dvije godine da bi sud u Ljubljani 23. listopada 2010. donio pravomoćno rješenje kojim se Ljubljanskoj banci nalaže da štediši iz Sarajeva isplati 81.118 dolara njegove štednje s pripadajućim kamatama. Na osnovi nje sud je izdao rješenje o izvršenju, koje je pravosnažno, a štediša Ljubljanske banke iz BiH prvi je nadomak tome da svoj novac dobije natrag.

-Ovdje sam upravo zbog štediša Ljubljanske banke. Nakon spora koji je dobio naš državljanin, štediše su odahnule i sada vjeruju kako bi se uskoro mogli riješiti i njihovi slučajevi, tvrdi Izet Šehić iz mostarske podružnice Udruge građana starih deviznih štediša.

Spor težak 7,5 milijuna

Podnesena je tužba sudu u Strasbourgu za 441 štedišu. Njihova ušteđevina je teška 7.447.504,50 KM, uvećana za kamate te nematerijalnu štetu.

-Dobio sam nekoliko poziva iz Suda za ljudska prava u kojoj me izvještavaju da će uskoro biti zakazan spor na kojem bih trebao zastupati oštećene štediše. A što znači uskoro, teško je to definirati, ali tako stoji. Nemam običaja davati lažna obećanja, siguran sam da ćemo ovaj spor dobiti - povrat uloženog novca uvećan za normalnu kamatu, tvrdi odvjetnik Pašić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?