borba za vlast

Nakon potopa novo vodstvo. Bajs glavni kandidat za šefa HSS-a?

'05.01.2010.,Zagreb,Hrvatska.U banskim dvorima odrzan je sastanak premijerke s koalicijskim partnerima.Josip Friscic,Damir Bajs. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/3
15.12.2011.
u 08:30

Haesesovci do 9. siječnja mogu predati svoje kandidature za predsjedničko i potpredsjednička mjesta, funkciju glavnog tajnika, pet regionalnih predsjednika, prošireno Predsjedništvo te Glavni odbor

Nakon izbornog potopa, Hrvatska seljačka stranka 28. siječnja bira novo vodstvo, a zakulisna borba za novog šefa već je počela iako još ni jedna kandidatura nije službeno istaknuta.

Haesesovci do 9. siječnja mogu predati svoje kandidature za predsjedničko i potpredsjednička mjesta, funkciju glavnog tajnika, pet regionalnih predsjednika, prošireno Predsjedništvo te Glavni odbor. Unatoč tome, već se čuje kako veliku ambiciju u preuzimanju seljačke stranke ima njezin potpredsjednik, tehnički ministar turizma Damir Bajs. S druge strane, iako je najavio da se zbog izbornog neuspjeha povlači sa stranačkih funkcija, potpredsjednik HSS-a Božidar Pankretić, tvrde njemu očito nesklone struje iz HSS-a, mogao bi delegirati “svog” kandidata za predsjednika HSS-a kojeg bi imao pod svojom kontrolom. To bi navodno mogao biti HSS-ov gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, no Pankretić takve informacije odbacuje.

– To su laži i podmetanja! Neću se kandidirati ni na jednu funkciju niti ću ikoga delegirati – poručio je Pankretić svojim oponentima. Bajs informaciju o svojoj kandidaturi nije ni potvrdio ni demantirao. Tek je poručio da ne treba nikamo žuriti.

– Polako, izborni proces tek je počeo – rekao je Bajs. Oni u HSS-u koji bi kao predsjednika željeli vidjeti Bajsa pripisuju mu među zasluge to što je bio uspješan ministar turizma, a idu i toliko daleko pa kažu da je zapravo Bajs zaslužan i za to što je Friščić ušao u Sabor u drugoj izbornoj jedinici. To je HSS-u jedini osvojeni mandat na parlamentarnim izborima, a Bajs je u toj jedinici bio drugi na listi, iza Friščića.

Pankretić je pak nakon izbornog poraza otvoreno optužio vodstvo HSS-a za debakl i poručio da ga treba smijeniti. Također, stranci je zamjerio što na izbore nije išla u koaliciji s HDZ-om nego samostalno. Koga će za novog predsjednika podržati sadašnji šef Josip Friščić, zasad nije poznato, budući da jučer nije odgovarao na pozive. Hoće li se i na koje funkcije, ponovno na potpredsjedničku ili možda na predsjedničku, kandidirati Marijana Petir, ona će odlučiti nakon Božića.

– Treba dati prostor ljudima koji rade i koji su se dokazali rezultatima na terenu – rekla je M. Petir, jedina žena u vodstvu HSS-a. Zasad, kaže, nije ni razmišljala koga bi podržala za šefa HSS-a.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?