KARDINAL PULJIĆ

Nakon odlaska Pape nastupa naša priprava

puljić
Arhiva VL
17.02.2013.
u 10:33

- Kada sam bio u prvim konklavama i doživio izbor pape Benedikta XVI., svakako sam doživio jedno posebno iskustvo Crkve iznutra - kaže kardinal Puljić

Kardinal Vinko Puljić za Večernji list je u intervjuu ispričao o tome kako je u Crkvi u BiH odjeknula vijest o odlasku Pape, te je li zabrinula vjernike. Uskoro se sprema za odlazak na ceremoniju izbora novog pape te otkriva kako se priprema i iznosi svoje osobne dojmove, s obzirom da je bio sudionik konklave 2005. godine kada je izabran papa Benedikt XVI.

Uzoriti kardinale, možete li ukratko prokomentirati kako je vijest o odlasku pape Benedikta XVI doživljena među svećenstvom pa i samim vjerničkim pukom?

Bili smo svi pomalo iznenađeni, jer to nije uobičajen događaj, ali voditelji Crkve u BiH svjesni su da Duh Sveti vodi crkvu i da ne ovise o ljudima. Jedni odlaze, drugi dolaze, a Crkva ide naprijed. Krist je glava Crkve i mi smo sastavni dio tog tijela, i u tom duhu Crkva ide dalje, živjet će s Kristom, a stvarnost treba prihvatiti onakvom kakva jeste.

Možete li nam otkriti spremate li se za konklavu i u kakvim ste razmišljanjima vezanim uz taj događaj?

U biti još se ne spremam jer je, da tako kažem, još uvijek program za živućeg Pape. Nakon njegovog prestanka papinstva, pristupa naša priprava i vjerojatno organizacija oko sazivanja kardinalskog zbora, prvo održavanje konferencija, a zatim prema dogovoru ulazimo u konklave.

Pripremate li se posebno u vašoj nadbiskupiji, konzultirate li se s ostalim biskupima vezano uz izbor novog pape?

Ne, nema takvih priprema za koje pitate. Mi nemamo takvog načina lobiranja kako se medijski želi prikazati, uspoređujući taj izbor s politikom. Pristupanje kardinalskom zboru je u duhu vjere i molitve i onda se iz toga pristupa izboru Pape.

Kako se osjećate s obzirom da ste bili sudionik konklave pri izboru pape Benedikta XVI., a ovaj put idete izabrati novog. Može li se govoriti o osobnih emocijama, ako ih ima?

Kada sam bio u prvim konklavama i doživio izbor pape Benedikta XVI., svakako sam doživio jedno posebno iskustvo Crkve iznutra. To često znam reći da su to za mene bile najsnažnije duhovne vježbe. Sada s posebnim osjećajem idem, jer imam iskustvo što su konklave, ali imam i veću i dublju odgovornost da uz iskrenu molitvu odgovorno pristupim izboru, ne samo zbog izbora, već zbog programa što ga Crkva treba provesti u ovim vremenima.

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?