POSKUPLJENJA

Nakon Nove godine za život potrebno 100 KM mjesečno više

kredit
VL FOTO
06.01.2011.
u 08:32

U odnosu na standard, već su danas cijene ulja, brašna, mlijeka, šećera... na Zapadu gotovo upola niže

Procjena UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu, koja je već ranije najavila da će cijene hrane u svijetu u 2011. godini strahovito porasti, već se počela ostvarivati u Bosni i Hercegovini. Prema njihovim prognozama, cijena pšenice mogla bi porasti za 41 posto u odnosu na cijene krajem prošle godine, šećera za 33, a kukuruza za čak 47 posto, i tako redom. Računajući trgovačke marže, prostom računicom u sljedećem razdoblju, osnovne artikle za život mogli bismo plaćati gotovo dvostruko.

Teška su vremena

U situaciji kada je radnih mjesta sve manje, plaća gotovo da i nema, kada je upitna isplata mirovina, a komunalije sve skuplje, osnovni prehrambeni artikli iz dana u dan sve su skuplji. U odnosu na standard, već su danas cijene ulja, brašna, mlijeka, šećera i ostalih prehrambenih proizvoda na Zapadu gotovo upola niže nego u BiH.

Još dok su građani ispraćali staru godinu, trgovci su im za novu čestitke uputili većim cijenama za desetak vrsta robe i usluga, najavljujući da poskupljenjima nije kraj. Tako su za samo nekoliko dana u 2011. poskupjeli uglavnom svi osnovni artikli bez kojih ne može ni jedna obitelj preživjeti. Cijene brašna vrtoglavo rastu već mjesecima, nakon duže vremena kruh je u ovoj godini porastao i do 20 posto, a rastu cijene i ostalih osnovnih životnih namirnica kao što su ulje, šećer, mlijeko, voće i drugi. No, rastu i cijene energije, grijanja, plina, goriva, a od Nove godine skuplje su i cigarete i pretplata na telefon. Bilo kako bilo, četveročlana obitelj svakog mjeseca u ovoj godini mora izdvojiti stotinjak maraka više nego lani, i to samo za preživljavanje.

Sve je skuplje


Tako, primjerice, obitelj potroši vreću brašna od 25 kg. Dok se prije Nove godine u Federaciji nabavljala za 20,50, sada se za istu mora izdvojiti 26 maraka. Dvije vekne kruha dnevno s razlikom su od 0,20 KM te se dođe do podatka da će ovo pecivo obitelj mjesečno koštati više 12 KM. Ulje je po litri poskupjelo za oko 0,30 KM, a otprilike toliko poskupio je i šećer. Tako će prosječna obitelj za ove stavke morati izdvojiti oko 6 KM više nego lani. I mlijeko je poskupjelo oko 30 feninga. Obitelj potroši 45 litara, tako da ovog neophodnog napitka mjesečno potroši 13,5 maraka više. Nove cjenike počeli su primjenjivati i trgovci voćem, koje je u prosjeku skuplje za 60 feninga. Pakiranje jeftinijih cigareta 1. siječnja poskupjelo je za oko 30 feninga, tako da je to zadovoljstvo sada skuplje za devet maraka. Skuplje je i grijanje, energija, pretplata za fiksni telefon...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?