dvojezičnost

Nakon ćirilice, u Novom Sadu traže i poštivanje prava jezika manjina

novi sad
Marko Mrkonjić/PIXSELL
17.01.2013.
u 14:37

Odluku o službenoj uporabi jezika valja primjenjivati, ona nije samo ukras i prijevozničko poduzeće će morati pribaviti takve displeje na kojima će se naizmjence mijenjati tekst na srpskom i na ostalim jezicima, kaže Eva Vukašinović

Nakon što su gradske vlasti u Novom Sadu naložile kako na gradskim autobusima moraju nazivi odredišta biti ispisani samo ćirilicom, oglasila se zamjenica tamošnjeg pučkog pravobranitelja, Eva Vukašinović kako će isto to gradske vlasti morati učiniti i s nazivima ulica u Novom Sadu, javljaju mediji u Srbiji. Ona drži da su vlasti na taj način prekršile propise o službenoj uporabi jezika i pisma, a u Novom Sadu u službenoj uporabi su srpski, mađarski, slovački i rusinski jezik.

- Kada već govorimo o tome da je prema Ustavu službeno pismo u slučaju srpskog jezika ćirilično, onda izvolite poštujte i ostale propise - poručila je Eva Vukašinović te pojasnila kako to znači da bi na displeju pokazivač smjera i odredišta trebao pokazivati nakon ćiriličnog pisma, prema abecednom redu, natpis i na jezicima koji su u službenoj uporabi.

- Odluku o službenoj uporabi jezika valja primjenjivati, ona nije samo ukras i prijevozničko poduzeće će morati pribaviti takve displeje na kojima će se naizmjence mijenjati i biti čitljiv tekst na srpskom i na ostalim jezicima -  rekla je zamjenica vojvođanskog pučkog pravobranitelja.

>> I u Novom Sadu uvode ćirilicu!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije