Stolac

Nakon 500 godina vratila se crkva i njezina zvona

Stolac
19.07.2013.
u 09:37

Služenjem mise i blagoslovom otvoren novoizgrađeni centar

“Kako je lijepo večeras biti u Stocu… Kako je lijepo i ugodno u središtu Stoca slušati zvona nakon više od 500 godina…”. Samo su neke poruke sa služenja prve svete mise u novoizgrađenom Duhovno-kulturnom centru Trebinjsko-mrkanske biskupije u Stocu. To je bilo i svečano otvaranje novog pastoralnog izdanja u samom središtu Stoca koji je nakon više od 500 godina vratio crkvena zvona u ovaj dio Stoca.

Blagoslov vjernika

To je u biti i povijesni trenutak, ne samo za Trebinjsko-mrkansku biskupiju, već i za cijelu Katoličku crkvu u Hercegovini koja odsad u Stocu ima sjedište jedne svoje biskupije. Misi i blagoslovu Duhovno-kulturnog centra pohodilo je više od dvije tisuće vjernika iz svih dijelova Hercegovine, a tu su bili i gosti iz Dalmacije i Slavonije, kao i visoka izaslanstva političkih predstavnika hrvatskog naroda u BiH. Naravno, samo je dio njih uspio ući ovo zdanje dok je većina vani pratila slavlje. Svečano misno slavlje uz koncelebraciju svećenika svih hercegovačkih župa predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanski Ratko Perić koji je iz Stoca poslao poruke mira svim narodima u BiH i svijetu, ali i upozorio na tu činjenicu kako su katolici Stoca stoljećima čekali da sagrade svoj crkveni objekt u središtu ovoga grada. “Zašto su katolici Stoca morali čekati 400 godina osmanske vladavine da sagrade malo crkvenog objekta na ovom mjestu…, zašto su čekali i 40 godina austro-ugarske uprave te onda i 75 godina jugoslovenskog režima pa onda još i 20 godina tog novog i demokratskog sustava… Zašto…, to Bog zna i moramo biti svjesni da se ovako nešto vrijedno moralo dogoditi kada dragi Bog zaželi. Ovo je nešto nemjerljivo za katolike, ne samo Stoca, već i cijele regije”, kazao je biskup.

Zbližavanje ljudi

- Neka ovaj Duhovno-kulturni centar bude mjesto molitve i zbližavanja ljudi dobrih namjera i odlučnih da se mole Bogu za sve ono što vodi k općem boljitku i boljem razumijevanju svih vjernika. Hvala svima koji su od same ideje pa do danas pomogli izgradnju ovog zdanja koje je vjernicima katolicima jedna velika vjerska i svaka druga potpora - poručio je biskup Perić u Stocu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?