Nema darova

Nakit, satovi..., ne smiju se kupovati iz javne blagajne

Poklon
26.03.2013.
u 11:21

U Troškove reprezentacije institucije vlasti, javna poduzeća, ne smiju više stavljati kupovinu darova, moraju odrediti posebno financijsku stavku

Kupovina nakita, skupih satova, odijela, cvijeća, davanje izdašne jednokratne financijske naknade “zaslužnim” pojedincima, za koje se u institucijama vlasti i javnim poduzećima mjesečno trošilo na stotine tisuća maraka proračunskog novca, trebalo bi postati stvar prošlosti u razdoblju općeg “stezanja remenja”.

Zabrana se ne pridržavaju

Zabrana trošenja novca na ovakve nepotrebne stavke, trebala bi uvesti svako javno poduzeće, agenciju, direkciju, ministarstvo na svim razinama vlasti, općine..., jer se prema izvješću revizora na ovakvim stavkama troše milijuni maraka godišnje, a za to nema nikakvog argumentiranog pojašnjenja, i prateće papirologije. Kao ilustracija koliko novca iz proračuna ode na ono što se kolokvijalno zove “troškovi reprezentacija” govori službeni podatak Ureda za reviziju državnih institucija BiH koje su u 2011. godini na ovu stavku potrošili 3,754.734 KM. Kao kuriozitet u trošenju proračunskog novca spominje se primjer Agencije za bankarstvo Republike Srpske koja je za pravoslavni Božić i Novu godinu svakom djelatniku dar od 1000 KM. U javim poduzećima, pojedincima su kupovani čaj i namještaj za stanove. Federalna Vlada, koja se već mjesecima nalazi u teškoj političkoj krizi, barem se prema tvrdnjama Muniba Ovčine, rukovoditelja Odjela za financijsku reviziju Ureda revizora FBiH, složila da ni jedan političar, ili službenik tijekom ove godine ne može dobiti bilo kakav praznični dar ili paketić za djecu jer slična stavka ne postoji u proračunu Vlade Federacije za 2013. godinu. “Drugačije nije bilo ni prethodnih godina, ali su ministri i rukovoditelji institucija Federacije sami na kraju godine odlučivali o podjeli novogodišnjih ili božićnih darova, po pravilu od novca za reprezentaciju, a darovi se ne mogu smatrati reprezentacijom” ističe Ovčina.

Plaćanje edukacija

Revizori smatraju kako se u budućnosti ne može događati da ministri, direktori..., samoinicijativno odlučuju tko će i kakav dar od djelatnika dobiti, ako za to nisu ranije previđena sredstva. No, godinu dana ranije ista Vlada FBiH samo za kupovinu 50 darovnih bonova povodom obilježavanja 8. ožujka – Dana žena, potrošila je 5000 KM. Za kupovinu novogodišnjih paketića za djecu zaposlenika (pojedinačne vrijednosti od 120 KM po paketiću), kao i računa u iznosu od 600 KM za kupovinu 30 knjiga naziva “Ogledi o državnosti i političkom razvoju BiH”. Čak su iz proračuna plaćani privatni tečajevi, magistarski radovi sa svojim djelatnicima, što nije predviđeno kao financijski izdatak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?