MARIJANA MIKULIĆ

Najviše potvrda za glasovanje tražile su mlade osobe - studenti

mikulic
VL FOTO
19.01.2012.
u 09:55

Marijana Mikulić, ministar-savjetnik u veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH i koordinatorica za provedbu referenduma o pristupanju RH EU u BiH

Referendum o pristupanju RH EU održat će se u nedjelju 22. siječnja. O pripremama za referendum na teritoriju BiH, broju birača s prebivalištem u BIH, provjeri podataka o upisu u popis birača, samoj organizaciji referenduma te očekivanjima kada je u pitanju izlaznost birača govori Marijana Mikulić, ministar savjetnik u veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH i koordinatorica za provedbu referenduma u BiH.

U kojoj fazi su pripreme za održavanje referenduma na teritoriju Bosne i Hercegovine?

Do održavanja referenduma je još nekoliko dana, pa su Veleposlanstvo u Sarajevu kao i Generalni konzulat u Mostaru i Banjoj Luci te konzulat u Tuzli u završnoj fazi priprema za održavanje. To u prvom redu znači da su određene lokacije i broj biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini te da su imenovani odbori za provedbu glasovanja.

Koliki je ukupan broj birača s prebivalištem u BIH?

Prema popisu koji smo dobili za provedbu referenduma u BiH ima ukupno 263.703 birača, od toga na konzularnom području Veleposlanstva Sarajevo 91.241, na konzularnom području Generalnog konzulata u Mostaru 108 067, Generalnog konzulata Banja Luka 25.003, konzulata u Tuzli 39.392 birača.

Je li završen postupak prethodne registracije birača, i ako jeste koliko je prethodno registriranih za BiH?

Rok za prethodnu registraciju birača istekao je dana 7. siječnja 2012. godine. U sva četiri diplomatsko-konzularna predstavništva za glasovanje u BiH prethodno je registrirano ukupno 316 birača.

Na koji način se može izvršiti provjera podataka o upisu u popis birača?

Kao i za prošle parlamentarne izbore pregled popisa birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva uprave www.uprava.hr, a za birače bez prebivališta u Republici Hrvatskoj i s prebivalištem u Gradu Zagrebu u središnjoj evidenciji popisa birača i birača upisanih u popis birača Grada Zagreba putem www.zagreb.hr.

Na koji način će biti organizirana provedba referenduma?

Državni referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji održat će se u Bosni i Hercegovini dana 22. siječnja 2012. godine od 07,00 do 19,00 sati na 24 birališta prema sljedećem rasporedu:

Konzularno područje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu (osam birališta-birači s prezimenima od A-Ž) na lokaciji Javna ustanova Osnovna škola “Isak Samokovlija“, Ulica fra. Anđela Zvizdovića 1, 71 000 Sarajevo;

Konzularno područje Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru (11 birališta-birači s prezimenima od A-Ž) na lokaciji Osnovna škola “Ilija Jakovljević“, Dr. Ante Starčevića bb, 88 000 Mostar;

Konzularno područje Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Banjoj Luci (dva birališta-birači s prezimenima od A-Ž) na lokaciji Generalnog konzulata u Banjoj Luci, Milana Kranovića 1, 78 000 Banja Luka;

Konzularno područje Konzulata Republike Hrvatske u Tuzli (tri birališta-birači s prezimenima od A-Ž) na lokaciji GKUD “Tuzla“, Kazan Mahala br. 2, 75 000Tuzla.

Rješenje Državnog izbornog povjerenstva o određivanju biračkih mjesta u BiH, u cijelosti će biti objavljeno u Večernjem listu, Dnevnom avazu i Nezavisnim novinama, dana 20. siječnja 2012. godine.

Oglas o broju i lokacijama birališta već se emitira u programu TV Kiss, kao i na lokalnim radio postajama.

Kada je u pitanju odziv birača evidentno je da je na zadnjim parlamentarnim izborima izlaznost birača bila mala. Što očekujete u nedjelju?

Istina je da je na proteklim parlamentarnim izborima u odnosu na predsjedničke izbore odziv birača u BiH bio znatno manji. Izlaznost birača je manja zbog bitno smanjenog broja lokacija i birališta. Naime, na prošlim predsjedničkim izborima bili je određeno 124 biračka mjesta, smještenih u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine. Za prošle parlamentarne izbore bilo je 30 biračkih mjesta na samo četiri lokacije. Za provedbu predstojećeg referenduma u BiH određeno je održavanje na 24 biračka mjesta, od toga u Sarajevu 8, Mostaru 11, Banja Luci 2 i u Tuzli 3.

U nedjelju očekujemo manji odziv birača, kad bi se ponovila izlaznost kao za prošle parlamentarne izbore bili bi veoma zadovoljni, budući da je većina birača s prebivalištem izvan ove četiri naznačene lokacije.

Tko je najviše zainteresiran za glasovanje na referendumu i iz kojih razloga?

Prema informacijama iz službenih evidencija Ministarstva uprave Republike Hrvatske najviše potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta izdano je mladim osobama, poglavito studentima.

To je jasan pokazatelj da su mladi ljudi koji su još u fazi studiranja, oni koji žele nastaviti školovanje u inozemstvu, ili oni koji su u potrazi za zaposlenjem u inozemstvu, prepoznali važnost izlaska na referendum, kao prilike za nove mogućnosti koje im se pružaju u tako velikoj zajednici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?