BOŽIĆNICE U BiH

Najveća očekivanja u privatnim tvrtkama

Božićnica
10.12.2012.
u 09:51

Iznos se kreće od 50 KM pa do visokih 800 KM, netko daje bonove, a netko novac

Recesija i besparica, prouzročene slabim i neredovitim plaćama i mirovinama, unijele su nemir kod velikog broja ljudi. Za Božić mora biti izobilja, pa kasnije kako bude. Zato, mnogi osluškuju hoće li stići božićnica, pa kolika god ona bila?

Prošla vremena

Prošla su vremena kada je država dijelila šakom i kapom, sada najveća očekivanja imaju zaposlenici u državnim i privatnim tvrtkama.Tradicionalno poželjni poslodavci su tvrtke u inozemnom vlasništvu, koji će radnike i ovog Božića razveseliti. U Grudama su se božićnice tradicionalno dijelile, no ta su vremena prošla. Ipak, ovisno o mogućnostima, poduzeća koja su se odlučila Božić učiniti veselijim svojim djelatnicima podijelit će u prosjeku oko 200 maraka. Mega brend Violeta je široke ruke i u davanju božićnica, oko 500 KM, tu su i drugi darovi. I u Čitluku je ranije bilo uobičajeno da djelatnicima isplaćuju božićnicu. No, kako je vrijeme prolazilo, a gospodarska se kriza sve više osjećala, taj se lijepi običaj polagano zaboravljao. U Tvornici sladoleda Ledo kazali su da će svim radnicima za Božić darovati bon u vrijednosti od 150 KM. Uz to, iz poznate čitlučke tvrtke Mališić potvrdili su da će i ove godine djelatnike obradovati sa 100 KM, a moguće je da taj iznos bude i veći. Svojim djelatnicima božićnicu će, također, osigurati i vlasnici čitlučke Tvornice Odiseja, o visini će se znati tek uoči Božića. U ustanovama i institucijama, odluku o eventualnoj isplati božićnice očekuju od središnjica u Mostaru. Općina Čitluk svojim djelatnicima i onima koji se financiraju iz proračuna neće isplaćivati božićnicu, kao ni do sada. U općini Čapljina prošle je godine isplaćena božićnica od 200 KM, a što će biti ove godine, neće se znati do posljednjeg trenutka. Dio poduzetnika, točnije vlasnici samostalnih trgovina, najavljuju isplatu božićnice od 100 do 150 KM, a i to će ovisiti o prometu. Većina samostalnih poduzetnika neće ići s božićnica, ali će “pojačati” plaću djelatnicima za mjesec prosinac. U školama ne žele govoriti o božićnici, ostaju tek nade da će je dobiti. U boljim čapljinskim tvrtkama djelatnici će kao i ranijih godina dobiti božićnicu od 200 do 550 KM. Radili u općinskim, vlastim, javnim ili privatnim poduzećima, Kiseljačani koji imaju posao, ove godine neće dobiti božićnicu. Zaposleni u Općini, potvrdio je Mladen Mišurić Ramljak, božićnice nisu dobili nekoliko godina, a razlog je manjak novca u proračunu. Bez božićnice prvi put ostaju i zaposleni u nekim javnim poduzećima poput „Elektroprivrede“ HZ HB koja nakon dugo godina, posluje s gubitkom. Većina privatnih poduzeća ni ove godine ne planira isplatiti božićnicu.

Poslovna tajna

Ove godine o božićnicama u Ljubuškom gotovo je nemoguće dobiti službenu obavijest, smatraju to poslovnom tajnom. Kada je riječ o iznosu, na temelju dosadašnje prakse može se reći da će uglavnom biti od 100 do 300 maraka. I u Posušju će biti nešto skromnije nego ranije. U općinskim službama neće ih biti, a u većini privatnih tvrtki dijelit će se ili u novcu ili u bonovima. Bolje tvrtke dijele božićnice i do 500 KM, ali većina oko 300 KM. Polovina neće dobiti božićnice, a mnogi bi bili zadovoljni i isplatom plaće. U Širokom Brijegu, zaposlenici koji se financiraju iz proračuna osluškuju hoće li dobiti i obećani drugi dio regresa. Tvrtke kao Mapas, Feal , Soldometali i još neke, obradovat će radnike darovima od 100 do 300 KM, neke u bonovima a neke u novcu. Ni korisnici proračuna u Mostaru, kao i ranije, ne očekuju božićnice. No, poduzeća koja su lani davala božićnice, učinit će to i ove godine, uglavnom u nešto skromnijem iznosu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?