IZBORI 2010.

Najneizvjesnija utrka za Predsjedništvo BiH

izbori
VL FOTO
13.06.2010.
u 10:30

Za razliku od nekih ranijih izbora, ovaj put je podjednako neizvjesna utrka za bošnjačkog, srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Iako ima još vremena za podnošenje kandidatura, već se naziru imena političara koji će se boriti za tri mjesta u kolektivnom šefu države. Za razliku od nekih ranijih izbora, ovaj put je podjednako neizvjesna utrka za bošnjačkog, srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Glavna borba u Republici Srpskoj će se voditi između kandidata vladajućeg SNSD-a Nebojše Radmanovića i zajedničkog kandidata oporbe Mladena Ivanića. Riječ je o dvojici iskusnih i javnosti dobro poznatih političara, a vjeruje se da će ishod njihove izborne utrke umnogome biti preslikani rezultat odnosa SNSD-a i oporbe za ostale razine vlasti.

Nikakve šanse

Ostali kandidati, ako ih uopće bude, nemaju nikakve šanse za pobjedu u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH. Milorad Dodik ovaj će put biti stranački kandidat za predsjednika RS-a, čime se potvrđuju najave da je pomalo umoran od operativne politike i premijerske dužnosti.

Od bošnjačkih kandidata za Predsjedništvo BiH, zasad je službeno potvrđeno tek ime Harisa Silajdžića. Tihićev SDA i Radončićev SBB još uvijek razmatraju imena kandidata. Obje stranke kalkuliraju s nekoliko imena. Iako još nije isključena mogućnost da Sulejman Tihić bude kandidat SDA za člana državnog Predsjedništva, vjerojatnije je da će to biti netko od njegovih suradnika, poput Halida Genjca ili Mirsada Kebe, a ne isključuje se čak ni taktička kandidatura Bakira Izetbegovića, čime bi Tihić ublažio otvorene kritike Islamske zajednice i stranačkih tvrdolinijaša.

Kada je SBB u pitanju, izvjesno je da kandidat za Predsjedništvo BiH neće biti Fahrudin Radončić. On je sam u nekoliko navrata odbio takvu mogućnost. Premda se spekuliralo da će SBB pružiti otvorenu ili neizravnu potporu Silajdžićevoj kandidaturi, iz ove stranke su najavili da će imati svog kandidata. Kao logično rješenje za tu poziciju nameće se ugledni tuzlanski liječnik dr. Emir Kabil. Od ostalih bošnjačkih stranaka, treba spomenuti još BPS i mogućnost da se kao kandidat pojavi Sefer Halilović. Nakon Jerke Ivankovića Lijanovića i Željka Komšića, potvrđeno je i ime trećeg kandidata, odnosno kandidatkinje za hrvatsku poziciju u Predsjedništvu BiH. Naime, Borjana Krišto iz HDZ-a BiH ima mogućnost postati prvom ženom u državnom Predsjedništvu. Koalicijski pregovori HDZ-a 1990. i HSP-a BiH o zajedničkoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH još traju.

Hrvatski kandidati

Iako je u javnost bila plasirana informacija da će kandidat biti bivši vođa pravaša u Hrvatskoj Anto Đapić, najvjerojatnije je da će HDZ 1990. i HSP povjerenje ukazati Martinu Ragužu. Najavio je to i sam predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić. Popis hrvatskih kandidata mogao bi zaključiti bivši general Armije BiH Stjepan Šiber, i to kao kandidat BPS-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?