Naslovnica

Najezda golemih afričkih puževa na Floridu i Latinsku Ameriku

Problemi nastaju kad puževi dugački desetak centimetra nakon godinu dana dosegnu spolnu zrelost te počnu proizvoditi po 200 do 300 jajašca mjesečno što u kratku vremenu dovodi do invazije velikih područja.
03. kolovoza 2012. u 11:55 0 komentara 3 prikaza
puževi
Foto: Jan Woitas/Pixsell

Stanovnici Središnje i Južne Amerike te Floride u panici su zbog najezde smrtonosnih golemih afričkih puževa koji se razmnožavaju ogromnom brzinom.

Problemi nastaju kad puževi dugački desetak centimetra nakon godinu dana dosegnu spolnu zrelost te počnu proizvoditi po 200 do 300 jajašca mjesečno što u kratku vremenu dovodi do invazije velikih područja, prenosi BBC.

Opasni su za ljude jer prenose parazite koji na kraju mogu izazvati upalu mozga, a već su zabilježeni i smrtni slučajevi. Stanovnike se upozorava da je za zarazu dovoljno da se dotakne puž ili njegova slina te nakon toga hrana.

Golemi afrički puževi čine veliku štetu u poljoprivredi, a u gradovima uništavaju žbuku na zidovima i stvaraju klizišta na cestama.

U Buenaventuri u Kolumbiji od početka invazije puževa prije dvije godine prikupljeno je više od osam tona tih mekušaca. Veliki problemi nastali su i u Ekvadoru gdje su puževi pronađeni u polovici od 24 pokrajine uključujući i Galapagos. 

Na Floridi je pak 60-ih godina potrošeno milijun dolara za uništavanje puževa, a nova invazija počela je u rujnu 2011. godine i sada se uništavaju mamcima sa željeznim fosfatom te se poziva stanovništvo da ih i ručno uklanja.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.