Istraživanja

Nafte u BiH ima dovoljno za idućih 30 godina i za značajnu zaradu

Nafta
29.09.2012.
u 10:53

Za 100 godina: u BiH je otvoreno 70 bušotina, a samo tri su imale proizvodnju

Prema relevantnim znanstvenim istraživanjima, područja BiH u kojima postoje značajne količine nafte su Drežnica, koja se nalazi sjeverno od Mostara, cijeli širi plan Dinarida i Posavina, od Šamca do Semberije, i Majevica.

Stoljeće istraživanja

Prije rata je urađeno 15 istražnih bušotina koje su pokazale da na prostoru sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, na dubini od tri do pet tisuća metara, postoji 50 milijuna tona naftnih rezervi. To područje prostire se od Bosanskog Broda, preko Brčkog, Bijeljine i Zvornika do Tuzle i zauzima prostor od oko 12.000 prostornih metara. Procjenjuje se da bi postojeće zalihe mogle zadovoljiti sve potrebe BiH za naftom u idućih 30 godina, uz godišnju zaradu od milijardu dolara. Na području BiH istraživanja nafte i plina počela su davne 1889. godine, kada su austrijski geolozi Katzer i Hofer istraživali područje Majevice, u selima Zavidu i Ražnju pored Priboja, na putu Tuzla - Zvornik. Austrijski geolozi su izbušili nekoliko bunara dubine do 50 metara, gdje su dobili male količine nafte. Radovi su ubrzo obustavljeni zbog nedostatka sredstava. Između dva svjetska rata vršena su istraživanja samo na području sjeveroistočne Bosne. Nafta je nađena na nekoliko bušotina u Požarnici i Siminom Hanu kod Tuzle. Godine 1939. izvađeno je oko 300 tona nafte, koja je transportirana u Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu, ali zbog male proizvodnje, skupog transporta, nedostatka opreme, kadrova te nastupa ratnih uvjeta, proizvodnja je prestala 1943. godine. Tijekom posljednjih 100 godina na prostoru BiH otvoreno je ukupno 70 bušotina, od kojih su svega tri imale proizvodnju.

150 milijuna dolara

U istraživanja nafte i plina u BiH ukupno je uloženo oko 150 milijuna USD, a rezultati istraživanja ukazuju na perspektivnost obaju područja u smislu pronalaženja nafte i plina. Rezultati istraživanja nafte i plina na prostoru BiH opravdavaju provedbu daljnjih istraživanja i ukazuju na realne mogućnosti otkrivanja komercijalnih ležišta, potvrdila su istraživanja. Eksploatacija nafte i plina u RS bi trebala početi krajem sljedeće godine, a u idućih tridesetak godina kroz poreze i rudnu rentu Republika Srpska bi mogla zaraditi oko pola milijarde dolara, zaključeno je na održanoj prezentaciji u Vladi RS-a. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Shell Exploration Company potpisali su memorandum o razumijevanju kojim se reguliraju geoloških istraživanja nafte i plina na području ovog bh. entiteta. Prve bušotine nafte i plina u Federaciji BiH očekuju se 2013. godine, a eksploatacija početkom 2015. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?