VESNA PUSIĆ:

Nacionalni tronožac je ključan za stabilnost BiH

vesna pusić
Patrik Macek/PIXSELL
13.10.2013.
u 11:03

Prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija govori za Večernji list

Ministrica vanjskih poslova BiH Vesna Pusić bila je jučer u Dubrovniku uvodničarka na sjednici političkog odbora Parlamentarne skupštine NATO-a na kojemu se raspravljalo o rezanju troškova za NATO, utjecaju u regiji s naglaskom je li taj posao okončan. Ministrica Pusić pri tome je i prokomentirala položaj BiH rekavši da je stabilnost BiH ključna za cijelu regiju, a time i Europu.

NATO očito nema novca za razbacivanje. Koliko se to odražava na pogled partnera na stanje u regiji Jugoistoka Europe u pogledu daljeg angažiranja?

Mi smo u regiji jako aktivni pa se možda čini da se samo o tome raspravljalo. Meni se gotovo čini da se pojavio kompliment, ali preuranjeni kada su neki od parlamentarnih zastupnika rekli da je stabiliziranje Jugoistočne Europe završena stvar i da je to posao koji je okončan. Oni smatraju da se treba više orijentirati na istočno partnerstvo i na južni Mediteran. To je s jedne strane lijepo čuti, ali s druge strane mislim da je vrlo opasno ostavljati posao nezavršenim. Ja mislim da posao nije završen. Tu je i članstvo u NATO-u i Europskoj uniji na dnevnom redu. I ne bi bilo dobro da se stvori dojam kako se više nitko ne treba time baviti i da će se stvari dogoditi same od sebe. Neće se dogoditi i naša je zadaća zemalja iz regije, naročito kao članice Europske unije i NATO-a, da na izvjestan način držimo regiju na dnevnome redu, odnosno u središtu pozornosti drugih zemalja članica. U tome je najvažnije raditi na stabiliziranju država i cijelih društava.

Kada to imate na umu koliko se ozbiljno pristupa stabilnosti Bosne i Hercegovine?

Stabilnost BiH je ključna. Mislim da ne mogu biti jasnija u tome. BiH je pozicionirana u regiji na taj način da je njezino funkcioniranje ključno za cijelu regiju i njezinu stabilnost...

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?