Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Na svijetu će uskoro biti milijardu automobila

Ekološki aktivisti su zabrinuti jer su fosilna goriva koja se koriste za pokretanje vozila jedan od najvećih zagađivača okoliša
04. studenoga 2012. u 09:52 0 komentara 1 prikaza
'07.01.2012., Zagreb - Na granicnom prijelazu Bregana stvaraju se guzva zbog navale domacih i stranih turista na skijanje. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'

Čak 80 milijuna automobila proizvedeno je ove godine u svijetu čime će se njihov broj približiti gotovo milijardi. Piše o tome Voice of America koji, pozivajući se na Institut Worldwatch iz Washingtona, navodi da se većina tih vozila pokreće dizel i benzinskim motorima čiji ispušni plinovi zagađuju zrak i doprinose klimatskim promjenama. Brine to mnoge ekološke aktiviste jer su fosilna goriva koja se koriste za pokretanje vozila jedan od najvećih zagađivača okoliša.

- Najveći proizvođač automobila u svijetu danas je Kina koja je u zadnja tri desetljeća po broju proizvedenih vozila pretekla Njemačku, Japan i SAD - kazao je suradnik instituta Michael Renner koji ističe da na hibridne i električne automobile otpada samo oko dva posto ukupne proizvodnje.

No dok predstavnici autoindustrije smatraju kako vode brigu o okolišu, analitičar stranice Edmunds.com koja prikuplja podatke o tržištu automobila Steven Brooks upozorava da će se do kraja 2015. kupcima predstaviti čak 43 nova modela. Jedan od njih trebala bi biti i hibridno-električna Honda CR-Z .

Iako na prvi pogled ta konstatacija djeluje optimistično, problem zagađenja neće se riješiti ukoliko se ne prijeđe na korištenja alternativnijih i čistijih pogonskih goriva. Smatra to Renner koji navod da nas prijelaz na električne automobile neće daleko odvesti ako i dalje budemo koristili elektrane na mazut i ugljen.

>>Gorivo iz zraka proizvodit ćemo već 2014. i bit će puno jeftinije

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.