KRAH SUSTAVA

Na sudovima u BiH stoji 450 tisuća neriješenih predmeta

sud, čekić
Arhiva VL
12.09.2013.
u 09:12

U VSTV-u tvrde da su sudovi i suci preopterećeni te da većina njih uveliko prebacuje norme, iako se to po broju neriješenih predmeta ne može zaključiti

Bosanskohercegovački sudovi se baš i ne mogu pohvaliti učinkovitošću, jer su u ovu godinu ušli sa skoro 450 tisuća neriješenih predmeta. Prema službenom izvješću Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, prošle godine redoviti sudovi u Bosni i Hercegovini su zaprimili 471.086, a riješili 490.681 predmet. Ukupan broj neriješenih predmeta je smanjen za 19.595 predmeta ili četiri posto, s 467.889 na 448.294 predmeta. Smanjenje broja neriješenih predmeta je evidentirano u Višem gospodarskom sudu, okružnim gospodarskim sudovima, Žalbenom sudu Distrikta Brčko BiH, Osnovnom sudu Distrikta Brčko te osnovnim i općinskim sudovima. Povećanje broja neriješenih predmeta je zabilježeno pak u Sudu BiH, Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine, Vrhovnom sudu Republike Srpske, županijskim i okružnim sudovima.

Građanski i ovršni predmeti

Promatrano prema vrstama predmeta, građanski i ovršni predmeti su najbrojniji među neriješenim predmetima, s obzirom da ih je sa zadnjim danom prošle godine bilo 130.938, odnosno 151.236. Iza njih slijede prekršajni s 48.129, izvanparnični s 42.115, gospodarski s 32.528, kazneni s 25.818, upravni predmeti kojih je bilo 15.344, te predmeti registracije gospodarskih subjekata s 2186 neriješenih predmeta. Smanjenje broja neriješenih predmeta je evidentirano na svim vrstama predmeta izuzev upravnih predmeta. Iako statistika govori da na sudovima rješavanje čeka toliko predmeta koliko se otprilike zaprimi tijekom jedne kalendarske godine, u Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine imaju objašnjenje za to. Tvrde da su sudovi i suci preopterećeni te da većina njih uveliko prebacuje predviđene norme. No, usprkos takvom naporu, nije mali broj predmeta u kojima dolazi do zastare kaznenog gonjenja. U sudovima je tijekom 2012. godine zastarjelost kaznenog gonjenja nastupila u 133 kaznena predmeta. Do relativne zastarjelosti došlo je u četiri kaznena predmeta, dok je apsolutna zastarjelost kaznenog gonjenja nastupila u 129 kaznenih predmeta.

Zastarjelost predmeta

Iz dostavljenih podataka proizlazi da su nedostupnost optuženog, ili drugi zakonom predviđeni procesni razlozi najčešći uzroci nastupanja zastarjelosti kaznenog gonjenja u sudovima. U izvještajnom razdoblju u sudovima je nastupila zastarjelost pokretanja i vođenja prekršajnog postupka u 319 prekršajnih predmeta. Apsolutna zastarjelost pokretanja i vođenja prekršajnog postupka je nastupila u 156 predmeta, dok je do relativne zastarjelosti došlo u 163 predmeta. U značajnom broju predmeta zastarjelost pokretanja i vođenja prekršajnog postupka nastupila je i prije nego što su ti predmeti zaprimljeni u sudovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?