Naslovnica

Na sjeveru Kenije otkrivena nova ljudska vrsta!

Antropolozi su otkrili tri ljudska fosila, kosti lica i čeljusti sa zubima, stare između 1,78 i 1,95 milijuna godina za koje se vjeruje da pripadaju Homo rudolfensisu
09. kolovoza 2012. u 13:30 0 komentara 3 prikaza
lubanja, Homo rudolfensis
Foto: VL

Fosili pronađeni na sjeveru Kenije pokazuju da je prije dva milijuna godina ondje živjela neka druga ljudska vrsta, otkrili su znanstvenici, piše BBC. Istraživanja otkrivaju da su u Africi živjele najmanje tri različite ljudske vrste.

Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu Nature, antropolozi su otkrili tri ljudska fosila, kosti lica i čeljusti sa zubima, stare između 1,78 i 1,95 milijuna godina.

Ovo otkriće potvrđuje teoriju da lubanja koja je pronađena 1972. godine pripada posebnoj ljudskoj vrsti poznatijoj kao Homo rudolfensis. Lubanja se znatno razlikuje od ostalih budući da ima velik mozak i plosnato lice. No 40 godina lubanja je bila jedini uzorak te vrste pa nije bilo moguće reći pripada li nekoj novoj vrsti ili već poznatoj.

No, nakon otkrića novih fosila znanstvenici mogu reći više o Homo rudolfensisu te zaključiti da je riječ  o potpunoj novoj ljudskoj vrsti koja je prije dva milijuna godina živjela s drugim poznatim ljudima.    

Znanstvenici su godinama bili uvjereni da je najstariji poznati ljudski predak bio Homo erectus koji je živio prije 1,8 milijuna godina, no prije 50 godina otkrivena je primitivnija vrsta ljudi nazvana Homo habilis koja je živjela u vrijeme Homo erectusa. No, sada postoji mogućnost da je zajedno s njim postojao i Homo rudolfensis koji je bio još i stariji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.