grude

Na početku lovačke sezone u sovićkom polju ubili vuka

Vuk
22.10.2013.
u 10:07

Temperature djeluju kao prave proljetne, pa i životinje gube smisao za vremenom

Počela je sezona lova na području Hercegovine, a time i prvi uspjesi iskusnih lovaca koji su preko ljeta skupljali energiju za nove jesenske i zimske izazove. Na području Sovića, u općini Grude, dvojica iskusnih lovaca Ljuban Boban i Križan Šimić ubili su vuka. Mnogi su ostali iznenađeni ranom pojavom vukova, ali prema pričama iz lovačkih društava u pitanju je glad. Na ovakva povremena lutanja u naseljena mjesta tjera ih nagon za preživljavanjem. Ovakvim “izletima” među ljude pridonosi i činjenica da i životinje polako gube smisao za vrijeme. Temperature u Hercegovine više priliče proljeću koje se polako priprema za doček ljeta, nego jeseni koja ove godine nije nikakav uvod u zimu.

Vuk u blizini kuće

No, Hercegovci se ne daju zavarati, Gruđani pričaju kako su 2011. u studenome na blagdan svete Kate bili u majicama kratkih rukava, a tri mjeseca kasnije suočili su se s nezapamćenim snijegom koji je uvelike prešao jedan metar. Kako doznajemo u lovačkoj sekciji Sovići-Gorica, ovo nije izoliran slučaj već da vukova ima više. - Vuk, preciznije vučica, je ubijena u sovićkom polju. Već duže vrijeme kolaju informacije o pojavi vukova, a ovaj je pronađan pored jedne napuštene kuće. Križan je vuka ranio, dok ga je Boban dokrajčio. Ljudi strahuju s obzirom da se vuk pojavio u blizini kuća, no sreća je da je počela sezona lova tako da će i lovci više biti na terenu prateći ozbiljno situaciju kako s vukovima tako i s drugim divljim životinjama, kazali su nam u lovnoj sekciji.

Lani rekordan ulov

Hrvatska lovačka udruga Malič koja djeluje na području općine Grude u subotu, 26. listopada organizira lovačku večer, stoga će i ovaj veliki ulov zasigurno biti jedna od tema razgovora. Podsjetimo, u studenom prošle godine lovac Jure Tomas je u Drinovcima ubio vuka teškog 64 kilograma. Na ovim područjima obitavaju većinom biokovski vukovi, ali je očito da ih se sve teže kontrolira. Njihovo sve češće približavanje kućama i ugrožavanje obiteljskih gospodarstava, o čemu se sve više govori, znak je za dodatni oprez jer susreti s ovom zvijeri više nisu neuobičajeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?