Intenzivne pripreme

Na početku ekonomske štete, a dugoročno brojne prednosti

EU
09.03.2013.
u 10:36

Ulaskom u EU RH izlazi iz CEFTA-e. Moguće poskupljenje proizvoda na bh. tržištu

Iako sa zakašnjenjem od nekoliko godina, BiH se zadnjih mjeseci intenzivno priprema za promjene koje će nastupiti nakon ulaska susjedne Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Propisi i standardi

Osim fizičke činjenice da počinje graničiti s EU, BiH će osjetiti i mnoge druge promjene, poglavito na gospodarskom planu. Da bi nastavila suradnju s Hrvatskom, koja joj je glavni ekonomski partner, BiH mora dostići europske standarde i harmonizirati propise u mnogim oblastima. Ured za veterinarstvo, Agencija za sigurnost hrane, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Uprava za neizravno oporezivanje, samo su neke državne institucije koje su u proteklom razdoblju pripremile niz provedbenih propisa za normalan ili barem približno normalan promet roba prema Hrvatskoj nakon njezinog ulaska u EU. Za to su najviše zainteresirani bh. izvoznici hrane, koji se pribojavaju gubitka hrvatskog tržišta. U tom kontekstu treba promatrati i aktivnosti na izgradnji i opremanju graničnih prijelaza.

Hrvatska ulaskom u EU izlazi iz regionalnog sustava slobodne trgovine - CEFTA pa je moguće poskupljenje nekih hrvatskih proizvoda na bh. tržištu. Nastoje se postići dogovori s Bruxellesom kako bi posljedice promjene carinskog režima bile što manje. S druge strane, pojedini hrvatski proizvođači koji su orijentirani na tržišta BiH i drugih zemalja regije, razmatraju mogućnost prebacivanja dijela proizvodnje u BiH, čime bi zadržali pogodnosti CEFTA-e. Takav potez već je povukla mesna industrija “Gavrilović” prebacujući dio proizvodnje u Čitluk. To je ujedno prilika za otvaranje novih radnih mjesta u BiH. S druge strane, kad su u pitanju putovanja iz BiH ili Srbije u Hrvatsku, tu se ne očekuju značajnije promjene, barem ne u prvo vrijeme, odnosno dok Hrvatska ne postane članica Schengena. Za sada će, dakle, vlasnici bh. putovnica nesmetano prelaziti granicu, dok će stanovnici pograničnih područja imati posebne propusnice. No, prelaska granice s osobnom iskaznicom više neće biti, a mijenjaju se i pravila za zapošljavanje bh. radnika u Hrvatskoj.

Pogodnosti za bh. Hrvate

Najveće pogodnosti imat će bh. građani koji imaju hrvatsko državljanstvo, jer oni faktički prije ostatka zemlje postaju dijelom Europske unije. To im donosi brojne pogodnosti, uključujući mogućnost školovanja pa i zapošljavanja u europskoj uniji. Kada su u pitanju pripreme BiH za ulazak Hrvatske u EU, treba istaći i dodatni posao za Graničnu policiju BiH, koja je sada prva brana za ilegalne migrante koji se nastoje dokopati EU-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?