DUŽNIČKO ROPSTVO

Na Općinskom sudu u Mostaru oko 30 tisuća tužbi protiv dužnika

banka
Davor Višnjić/PIXSELL
26.10.2010.
u 11:28

Predsjednik Općinskog suda Mostar Marin Zadrić nam je rekao da u ovoj instituciji radi 25 sudaca te kako se kod svakog od njih u prosjeku nalazi 1100 predmeta koji su vezani uz problematiku otplate kredita

Svaki sudac Općinskog suda u Mostaru kod sebe ima oko 1100 predmeta vezanih uz probleme vraćanja kredita. To nam je potvrdio predsjednik Općinskog suda Mostar Marin Zadrić koji je dodao kako svaki sudac uz maksimalne napore tijekom godine može riješiti oko 300 ovih predmeta. - Manjak sudaca je glavni razlog zbog kojeg se i po dvije godine čeka na ročište u ovim predmetima. Nama bi trebalo još 17 sudaca kako bismo mogli normalno raditi. Bili bismo zadovoljni kada bismo ih mogli zaposliti barem još pet kako bi se zaostaci počeli smanjivati. U protivnom, kaotično stanje kakvo sada imamo još će se i pogoršati - rekao nam je Zadrić.

Deseci tisuća slučajeva

To bi značilo da se samo na općinskom sudu u Mostaru vodi oko 27.500 predmeta koji su vezani za problematiku vraćanja kradite, odnosno, predmeti u kojima banke pokušavaju naplatiti svoja potraživanje sudskim putem. Ovaj podatak svakako negira tvrdnje banaka samo 0,2 posto njihovih klijenata ne vraća redovito kredite. Nadalje, u svim tim predmetima, osim dužnika, nalaze se i jamci koji pred sudom imaju status skoro identičan kao i stvarni dužnici. Logično je pretpostavit da je oko 
40.000 jamaca s prostora Mostara i Čitluka obuhvaćeno ovim predmetima, što je svakako poražavajuća statistika. - Uz sve napore i činjenicu kako suci daleko prelaze svoje norme u broju slučajeva koje rješavaju, naši zaostaci će se i dalje povećavati. Potrebno je zapošljavanje novih sudaca kako bi se situacije popravila. Nadam se da će nam to uskoro biti omogućeno i kako ćemo uskoro biti u poziciji da smanjujemo zaostatke po ovom pitanju - naglasio je naš sugovornik. Zadrić dodaje i kako se slučajevi rješavaju po redu, te kako ne postoji mogućnost da se određeni slučajevi riješe preko reda. - Zakon jasno govori da se slučajevi rješavaju po starosti i tako se radi. Mi ne možemo raditi produktrivnije nego je to sada slučaj. Građani čekaju da se njihovi slučajevi riješe, ali trenutno druge opcije nema - jedinstven je zaključak svih u Općinskom sudu Mostar.

Pozitivni pomaci

Kada su u pitanju zemljišno-knjižni predmeti, tu je posljednjih dvije godine, otkako je Marin Zadrić preuzeo upravljanje sudom, došlo do pozitivnih pomaka.

Zaostaci koji su bili 8-9 godina, sada su smanjeni na tri godine, a očekuje se i daljnji napredak. - Sada imamo deset pravnika koji rade na temelju ugovora o djelu i vide se učinci toga rada.

Ipak, njih neće od iduće godine financirati federalno Ministarstvo pravde jer je projekt završen. Nadamo se kako će nam potrebna sredstva odobriti Visoko sudbeno vijeće. Samo na taj način bi ovih deset ljudi moglo nastaviti raditi na temelju ugovora o djelu. Radi se o godišnjem iznosu od oko 110 tisuća maraka i već sada imamo pozitivne znake kako bi sredstva trebala biti odobrena - zaključio je predsjednik Općinskog suda Mostar Marin Zadrić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?