UNIŠTAVANJE

Na odlagalištu zakopano 75 tona zaraženog krumpira iz Egipta

krumpir
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
14.07.2011.
u 09:51

Glavna republička inspektorica Đuka Papić rekla je novinarima da je bakterija opasna samo po biljke

Na regionalnom odlagalištu u Ramićima kod Banjaluke jučer je, u nazočnosti nadležnih inspektora, zakopano 75 tona krumpira, koji je zaražen karantenskom fitopatogenom bakterijom “ralstonia solanacearum”.

Krumpir je uvezen krajem travnja iz Egipta, a u svibnju je otkriveno da je zaražen ovom bakterijom. Glavna republička inspektorica Đuka Papić rekla je novinarima da je bakterija opasna po bilje, ali ne i po ljude i životinje. “Ovim zakopavanjem zaraženog krumpira nije u potpunosti otklonjena opasnost, jer su prije inspekcijskog nalaza u maloprodaji, prema procjenama, završile tri ili četiri tone”, rekla je Papić. Ona je odbila otkriti tko je uvezao zaraženi krumpir, navodeći da će “uvoznik” snositi troškove uništavanja, kao i dezinfekciju vozila i skladišta u kojima je čuvan. No, nedavno je objavljeno da krumpir iz Egipta, koji sadrži bakteriju smit (ralstonia solanacearum), u BiH u razdoblju od 27. do 29. travnja uvezla tvrtka Dabis Višići - Čapljina preko graničnog prelaza Gradiška, navodi se u priopćenju iz Uprave za zaštitu bilja BiH i ističe da ova bakterija predstavlja patogen bilja i da ne ugrožava zdravlje ljudi i životinja. Uprava je na osnovi izvješća o izvršenoj inspekcijskoj kontroli dobivenih od Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske i Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH priopćila da je ova tvrtka uvezla svih pet pošiljaka krumpira u količini od 110 tona.

Fitosanitarni inspektor Radovan Pašić naveo je da će biti dezinficiran i cjelokupni prostor u kojem je zakopan zaraženi krumpir, i to mjesto će biti posebno osiguravano u sljedeće tri godine, kako bi se spriječilo da širenje ove bakterije ugrozi ostali biljni svijet.

Pašić je objasnio da je fitopatogena bakterija u krumpiru iz Egipta otkrivena laboratorijskim analizama u Poljoprivrednom institutu RS-a, a njeno prisustvo potvrdili su i nalazi “jednog slovenskog referentnog labaratorija”. Potvrđeno je da ova bakterija nikad ranije nije utvrđena na području BiH i predstavlja izuzetno veliku opasnost za gajene biljke na području BiH. Njen glavni domaćin je krumpir, a osim krumpira može napraviti ozbiljne štete na rajčici, duhanu...

Ključne riječi

Komentara 1

NP
nocna.ptica
15:09 14.07.2011.

Pošto je uvoznik iz Višića, vjerovatno bi završio na tržnici u Čapljini ili metkoviću kao domaći krompir iz doline Neretve.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?