TERORISTIČKI ČIN?

Na napadnutom brodu bili državljani BiH, Srbije, Njemačke...

napad
REUTERS
31.05.2010.
u 17:12

Najmanje 19 osoba je izgubilo život kada je izraelska mornarica presrela humanitarni konvoj od šest brodova

Među propalestinskim aktivistima koji su se nalazili u humanitarnom konvoju od šest brodova koje je napala izraelska vojska bilo je i državljana Srbije, sprioopćio je u ponedjeljak Pokret za slobodnu Gazu.

Na brodovima je bilo oko 700 osoba od kojih je većina turskih državljana, ali je bilo i građana SAD-a, Velike Britanije, Australije, Grčke, Kanade, Malezije, Alžira, Belgije, Irske, Norveške, Švedske, Kuvajta i Makedonije.

Među putnicima bila su i dva njemačka parlamentarca, kao i dva palestinska člana Kneseta.

Najmanje 19 osoba je jutros izgubilo život kada je izraelska mornarica presrela konvoj od šest brodova, sa 10.000 tona humanitarne pomoći za Palestince, koji je krenuo iz Turske za pojas Gaze, pokazali su najnoviji podaci, dok se u prvim priopćenjima izraelske vojske govorilo o najmanje 10 žrtava.

Desetine osoba je povrijeđeno, a izraelska strana tvrdi da su propalestinski mirovni aktivisti koji su plovili ka Gazi otvorili vatru na komandose, udarali ih metalnim šipkama i ubadali noževima, ranivši četvoricu.

Namjera izraelske armije je bila da zaustavi brodove koji se nisu odazvali pozivima da se vrate. Operacija je izvedena u međunarodnim vodama, oko 60 kilometara od izraelske obale Sredozemnog mora.

Brodovi sa 10.000 tona pomoći i zaliha su isplovili u nedjelju iz međunarodnih voda kraj Cipra i na njima je bilo oko 700 mirovnih aktivista, najviše iz Turske, jer je jedna turska dobrotvorna organizacija jedan od glavnih inicijatora plovidbe.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je kako je šokiran napadom i zatražio je detaljnu istragu o tom incidentu kako bi se točno utvrdilo kako je došlo do krvoprolića.

Generalni tajnik Arapske lige Amr Musa pozvao je da se u utorak održi hitan sastanak Lige, koju čine 22 zemlje, zbog onog što je opisao kao "teroristički akt" Izraela protiv međunarodnih brodova koji su plovili ka pojasu Gaze, s ciljem da probiju izraelsku blokadu i uruče pomoć.

Ključne riječi

Komentara 1

PO
pocrn
09:34 01.06.2010.

..postoji vise nacina da se izvrsi perfektno samoubojstvo, Izraelci su im ucinili uslugu te je glupo misliti da bi Izrael popustio, naravno zaljenje za nevinim zrtvama ostaje.. ..ako je humanitarni konvoj !?, sto onda rade politicari tu..!!??Ocigledno je da netko misli da Izrael kao hoce nasjedati na providne provokacije \"humanitaraca\" placenih i huskanih od teheranske diktatorske bagre.! Pogledajte samo \"sastav\" humanitaraca, sve sami placenici i simpatizeri ..Hamasa zloglasnih ubojica i terorista!Bok!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?