Nema planova

Na koridoru Vc ostaje samo dio od Mostara do Počitelja

Počitelj
17.07.2013.
u 09:20

Ministarstvo prometa i veza, odnosno državna vlada, odgovarajući na pitanja zastupnika jasno poručili kako to pitanje „trenutačno nije aktualno“

Projektiranje i financiranje poddionice Mostar - Počitelj na koridoru Vc potpuno je neizvjesno i vremenski neodređeno pa će to, sasvim izvjesno, biti zadnji dio ove autoceste koji će se graditi. Da se 47 kilometara duga poddionica koja bi najveći hercegovački grad trebala spojiti s južnim krakom koridora Vc, a samim tim i jadranskom obalom, neće skoro projektirati potvrdilo je i resorno državno ministarstvo.

Poslana jasna poruka

Odgovarajući na pitanja parlamentaraca o aktivnostima koje se provode na pripremi izgradnje koridora sjeverno od Počitelja, iz Ministarstva prometa i veza, odnosno državne vlade, jasno je poručeno kako to pitanje „trenutačno nije aktualno“. - Za poddionicu Mostar - Počitelj, dužine 47 km, sporan je položaj trase u širem području Blagaja i izrada neke nove studijske i projektne dokumentacije trenutno nije aktualna, poručuju iz ministarstva. To što se i ne razmišlja o pokretanju izrade studijske i projektne dokumentacije znači da je početak izgradnje ove poddionice daleko barem nekoliko godina. Bez tog dijela autoceste teško da će veći značaj imati i dionica koja se uveliko gradi od Graničnog prijelaza Bijača do Zvirovića i dalje na sjever do Počitelja. Do sada je za južnu, prometno funkcionalnu dionicu autoceste na Koridoru Vc, Mostar sjever - Bijača (granica jug), dužine 68 kilometara, osigurano samo financiranje poddionice Počitelj - Bijača u dužini od 21 kilometra. To je manje od trećine ukupne dionice. Poznato je da se trenutačno gradi najjužniji dio ove dionice od granice do Zvirovića u dužini 10 kilometara, a financiranje je osigurano zahvaljujući kreditnim sredstvima Europske banke - EBRD-a.

Autocesta prema jugu


Granični prijelaz i poddionica od granice do Zvirića duga tri kilometra je već završena. Što se tiče poddionice od Zvirovića od Počitelja, koja je duga 11 kilometara, sredstva za njeno financiranje također su osigurana iz kredita EIB-a, a priprema se izrada glavnog projekta. Imajući u vidu sve ovo, kao i aktivnosti koje se provode na izgradnji sjevernog dijela autoceste, jasno je da prostor od Mostara do Počitelja ostaje „crna rupa“ koridora Vc. Zbog političkih igara oko Blagaja Mostarci će se načekati prije nego krenu autocestom do Jadrana. U svakom slučaju ovakva izolacija šteti Hercegovini i gospodarstvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?