USPJEH

Na konferenciji u Sarajevu prikupljeno 300 milijuna eura

ljubic
VL FOTO
24.04.2012.
u 15:47

Europska komisija najavila je da će donirati ukupno 230 miliona eura i kao takva je najveći donator

Na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji \"Dugoročna rješenja za izbjeglice i interno raseljena lica\", koju su danas u Sarajevu organizirali BiH, Crna Gora, Srbija i Hrvatska, prikupljeno je oko 300 miliona eura, potvrdio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.

Ljubić je naglasio da je najvrednija na današnjoj donatorskoj konferenciji podrška koju je europski komesar za proširenje Štefan Fule, u ime EU, pružio za petogodišnji projekat stambenog zbrinjavanja izbjeglica i raseljenih lica u četiri partnerske države koje su organizirale konferenciju.

\"Europska komisija najavila je da će donirati ukupno 230 miliona eura i kao takva je najveći donator. Najveći pojedinačni donatori su SAD sa 10 milijuna dolara, te vlade Njemačke, Italije, Norveške sa po pet miliona eura, te Luksemburga za 500.000 eura za podršku Regionalnom stambenom programu\", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare.

On je izrazio zadovoljstvo zbog velikog odaziva predstavnika vlada na visokom nivou koji su spremni pružiti podršku procesu povratka uprkos velikoj svjetskoj financijskoj krizi.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš rekao je da u okviru sredstava određenih za BiH, projekat za Srpsku obuhvata 5.400 obitelji koje su \"ušle u ovaj paket\".

 \"Treba izraziti zadovoljstvo što se uopće dogodila takva konferencija. Činjenica je da ta sredstva trebaju doći brzo i mi u Vladi Srpske spremni smo ih implementirati u ovoj godini\", rekao je Čordaš, naglašavajući da sve gubi smisao ako su bude moralo čekati pet do 10 godina na implementaciju prikupljenih sredstava.

On je rekao da u BiH ima ukupno oko 50.000 zahtjeva za povratak, od čega se na entitete odnosi po oko 22.000, a ostalo u distrikt Brčko.

       

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?