PRIJEMNI ISPIT

Na jedno mjesto na Medicinskom fakultetu četiri kandidata

studenti
Mišo Lišanin
05.07.2010.
u 11:55

I na Filozofskom i Pravnom fakultetu znatno više prijava nego mjesta

Za oko tri tisuće završenih srednjoškolaca, koliko ih se do petka, 2. srpnja prijavilo za prvi srpanjski razredbeni rok, već od danas počinje razredbeni postupak i ispiti, a trajat će cijeli tjedan. Dok na nekim fakultetima ispiti počinju već 5. srpnja, na drugima to počinje koji dan kasnije, ali svi ispiti trebaju se obaviti do petka, 9. srpnja.

Iznad očekivanja

- Dobili smo izvješća sa svih fakulteta o broju prijavljenih kandidata. Moram odmah reći kako je zanimanje studenata iznad očekivanja. Prema evidenciji, govorim samo za preddiplomske studije, dosad su se prijavila 2972 završena srednjoškolca, rekao je Vojo Višekruna, pomoćnik rektora za nastavu i studente Sveučilišta u Mostaru. Za skupinu koja se vodi pod izvanredni studenti, očekuju se prijave ustanova i poduzeća i o tim će izvješće stići kasnije.

Prema raspisanom natječaju za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih studija za akademsku 2010./2011. godinu, na svih deseta fakulteta, raspisan je natječaj za 2352 slobodna mjesta za redovite studente. Prema ovim podacima, prijavilo se 620 učenika više nego je zatraženo natječajem. - Vjerujem da je jedan broj studenata podnio prijavu na više mjesta, a tu je i mogućnost za izvanredno studiranje i tako će se uglavnom udovoljiti svim zaineteresiranim da upiše studij, rekao je prof. dr. Višekruna.

Nije se očekivalo da će se već u prvom roku prijaviti 26 posto učenika više, ali se očekivalo kako će i ove godine biti veliko zanimanje za medicinu.

Izgleda da je zanimanje liječnika zanimljivo te se na studij medicine prijavilo 216 kandidata, a bit će ih ukupno primljeno 50.

Medicina najzanimljivija

Tako se na jedno raspisano mjesto prijavilo više od četvero kandidata. I Fakultet zdravstvenih studija je pod opsadom. Traži se 60 fizioterapeuta, radiologa i sestara, a prijavilo se 187, tri puta više. Slično je i s građevinarima, primit će se 105, a zaineteresiranih je 275.

Kako se i očekivalo, najveći broj želi studirati na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Tamo su se na raspisanih 587 mjesta prijavila 734 kandidata. I na Filozofskom i Pravnom fakultetu se prijavilo nešto više kandidata od traženih. I na ostale fakultete se prijavio solidan broj završenih srednjoškolaca, tek nešto manje od planiranih.

Na fakultetima je da obave vrednovanje uspjeha u prethodnom obrazovanju, a nakon toga kandidati pristupaju provjeri znanja, naravno na fakultetima koji su to propisali. Slijede ispisi rang-lista i budući studenti će već u ponedjeljak, 12. srpnja moći pristupiti upisu, nekima će sredstva osigurati nadležna ministarstva, a neki će sami plaćati svoje studije. Sve ovisi o bodovima osvojenim na ispitu, pribrojeni onima ostvarenim u srednjim školama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?