BEZAKONJE

Muž Lidije Korać iz SDP-a ide u Nadzorni odbor EP BiH

korač
VL FOTO
25.08.2011.
u 10:33

Za razliku od rodbinskih, prijateljske i poslovne veze stranačkih prvaka s novopostavljenim dužnosnicima u Federaciji mnogo je teže dokazati.

Podužem popisu bliskih srodnika, prijatelja i kumova koje je platformaška vlast u Federaciji BiH postavila na dobro plaćene i utjecajne pozicije, ovih dana će se pridružiti i suprug istaknute dužnosnice SDP-a BiH i nesuđene bh. veleposlanice u Bruxellesu, Lidije Korać.

Sutra zakazana sjednica

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Federacije BiH je predložilo, entitetska vlada podržala, a Skupština Elektroprivrede BiH će na zasjedanju u petak, 26. kolovoza skoro izvjesno potvrditi imenovanje Davorina Koraća za jednog od šest novih članova Nadzornog odbora ovog javnog poduzeća. Ukoliko bude imenovan, Korać će u Nadzornom odboru JP Elektroprivreda BiH provesti iduće četiri godine.

Nije tajna da je ovo jedno od najtraženijih mjesta i u međustranačkim raspodjelama pozicija u nadzornim odborima najviše borbe se vodilo upravo za mjesta u elektroprivrednim i telekomunikacijskim poduzećima. Osim što osigurava vrlo pristojnu financijsku korist, članstvo u Nadzornom odboru donosi i veliki utjecaj. Da je ovo uređena zemlja, članstvo u nadzornom odboru bilo kojeg javnog poduzeća nosilo bi i veliku odgovornost, ali to u BiH ni do sada, a i ubuduće neće biti slučaj. Za razliku od svoje supruge, Davorin Korać do sada politički nije bio angažiran, pa je zbog toga široj javnosti potpuno nepoznat. On je po struci ekonomist, a zadnjih petnaestak godina uglavnom je proveo u tvrtkama koje se bave prodajom vozila. Prije rata je radio u Općini Neum i sarajevskoj Hidrogradnji, a vrijeme neposredno pred rat i prvu ratnu godinu proveo je u MUP-u RBiH. Njegove stručne kvalifikacije nisu upitne, ali teško je vjerovati da su ga samo one preporučile za atraktivnu poziciju u nadzornom odboru jednog od najvećih poduzeća u državi. Federalna vlada je na dosadašnjim primjerima pokazala da forsiranje rodbinskih veza prilikom kadroviranja u institucijama i javnim poduzećima ne smatra spornim.

Premijer zbrinuo brata

Premijerov brat, Mirsad Nikšić, postavljen je odlukom Vlade za v. d. izvršnog direktora za upravljanje i održavanje u Javnom poduzeću “Autoceste Federacije BiH”. U istom poduzeću, na poziciju v.d. izvršnog direktora za ekonomsko-financijske poslove, zbrinut je Ivan Šakota, zet Jerke Ivankovića Lijanovića, federalnog dopremijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Šakota je ranije postavljen i za predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH. Zvonimir Šušnjara, šura čelnika HSP-a Zvonke Jurišića, imenovan je za člana Nadzornog odbora Terminala FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?