INTERVJU

Može i izravni izbor uz federalnu jedinicu

Božo Ljubić
22.04.2013.
u 10:50

Hrvati neće prihvatiti da im bošnjaci biraju dvojicu članova predsjedništva. Ljubić ističe da je Razočaran odnosom bošnjačkih stranaka koje odbacuju hrvate za partnere

‘Razočaran’ – ta riječ najbolje opisuje raspoloženje predsjednika HDZ-a 1990. nakon nekoliko testova koji su pokazali da za rješenja ključnih političkih pitanja koja vode k rješenju hrvatskog nacionalnog pitanja ne postoji spremnosti kompromisa bošnjačkih partnera. Ustavne promjene, ‘Sejdić - Finci’, zakon o povoljnijem umirovljenju bili su dovoljni za vrlo izričite reakcije. No, unatoč svemu Božo Ljubić ne gubi optimizam, za Večernji list najavljuje i nove inicijative.

• Posljednji istupi dužnosnika Europske komisije bili su s dozom zabrinutosti za BiH. Kako ste ih vi doživjeli?

Sama činjenica da se visoki dužnosnici EU na ovoj razini bave BiH je pozitivna. S druge strane, činjenica da nismo realizirali Mapu puta koju smo usuglasili prije skoro godinu dana zabrinjava jer prijeti nenadoknadiv zaostatak za susjedima na putu k EU. Ono što vidim kao pozitivnu stranu razgovora s gospodinom Fueleom i ostalim dužnosnicima EU je da oni sada (nadam se) apsolutno razumiju razloge zbog kojih do sada nije bilo moguće implementirati ovu presudu. Posebice želim vjerovati da razumiju hrvatsku poziciju. Zapravo, mi Hrvati najbolje možemo razumjeti poziciju pripadnika nacionalnih manjina jer je naša pozicija deprivilegirana na vrlo sličan način kao što je njihova. I zato tražimo rješenja koja će riješiti probleme nacionalnih manjina i ‘ostalih’, a jednako tako i Hrvata kako bi se, makar kada je izbor Predsjedništva i domova naroda u pitanju, izjednačili s druga dva konstitutivna naroda.


Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?