Bešlić odlučio

Mostar dobio proračun, počinje isplata plaća

Ljubo Bešlić
VL FOTO
08.04.2013.
u 16:59

SDA gradonačelniku Bešliću prijeti sudskim tužbama, sindikati zadovoljni činjenicom da počinje isplata zaostalih plaća i naknada

Ono što je bilo najavljivano i što je čekalo više od 10.000 građana Mostara jučer se dogodilo. Gradonačelnik spomenutoga grada Ljubo Bešlić jučer je donio odluku o nametanju proračuna Mostara za 2013. godinu. To ujedno znači kako je okončana financijska kriza, te kako će se život u gradu na Neretvi normalizirati koliko je to moguće u ovim uvjetima.

Član 18.


Bešlić se, kako je rečeno u Gradskoj upravi, pozvao na član 18. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH. On kaže: Ako Vijeće ne usvoji proračun u roku od 90 dana od početka proračunske godine, načelnik/gradonačelnik proglašava proračun. Članom 60. istog Zakona, kako je objašnjeno, propisano je da se isti primjenjuje na Grad Sarajevo i na Grad Mostar. Također, Bešlić se u svom dopisu Inzku pozvao i na član 52. Statuta Grada Mostara u kojem je navedeno da se “izrade, usvajanje i izvršenje proračuna vrše u skladu s odredbama zakona o proračunima FBiH, kao i ostalim važećim zakonima. “Iz navedenih zakonskih propisa jasno se može zaključiti da je gradonačelnik Mostara nadležan, mjerodavan i dužan donijeti proračun nakon 90 dana od početka proračunske godine”, objašnjeno je nedavno za medije u Gradskoj upravi Mostara.

Isplata plaća

Očekuje se kako će zaostale plaće svima koji osobne dohotke primaju iz proračuna Mostara biti isplaćene do petka ili najdalje početkom idućeg tjedna. Inače, po pitanju nametanja proračuna Mostara vode se žestoke rasprave između SDA i HDZ-a BiH. Bošnjačka strana tvrdi kako gradonačelnik ne može nametnuti proračun, a čak su prijetili i podizanjem tužbi protiv Bešlića ako u konačnici nametne proračun. S druge strane, HDZ BiH je javno zatražio od Bešlića da iskoristi ovlasti i nametne proračun grada, što je jučer i urađeno. Sindikati su najavili kako prekidaju štrajkove koje su započeli tijekom prošlog tjedan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?