PROSVJETARI U ZHŽ-u

Moraju u mirovinu, a nisu im uplaćivani doprinosi

Samobor
Žarko Bašić/PIXSELL
03.09.2010.
u 08:11

Škole ostaju bez 32 prosvjetna djelatnika koji moraju otići u mirovinu, a istu neće primati

Prije tri dana, točnije 31. kolovoza, 32 prosvjetnih djelatnika u ZH županiji odradili su svoj posljednji radni dan u školi i zaključen im je radni odnos. Razlog je odlazak u mirovinu. I umjesto da ta velika promjena u njihovu životu dođe i prođe tiho i sa što manje stresa, čeka ih vjerojatno velika neugodnost i neizvjesnost. Ne ćemo govoriti o bijednim mirovinama i navikavanju na trećinu primanja koja su dosad imali, toga su svjesni i znaju da ih to čeka, pitanje je hoće li je uopće moći dobiti i ako je dobiju, s koliko godina staža i uplaćenog doprinosa će biti umirovljeni. Razlog je taj što im Zavod MIO ne može priznati posljednje dvije godine, 2009. i 2010., u mirovinski staž jer im nisu uplaćeni svi redoviti iznosi na ime doprinosa. U 2009. su uplaćeni za pet, a nisu za preostalih sedam mjeseci, u 2010. je uplaćeno za četiri mjeseca, a nije za posljednja tri - svibanj, lipanj i srpanj, dok će se za kolovoz tek vidjeti kad dođe plaća potkraj rujna. Plaće su isplaćene, međutim, davanje plaća, a izostavljanje doprinosa nije u skladu sa zakonom.

Pregovori odgovornih

Predsjednik županijske Vlade Zvonko Jurišić razgovarao je s direktorom Federalnog zavoda MIO Zijadom Krnjićem prije mjesec dana i ponovno nedavno, kako da se razriješe dugovanja i umirovljenja ljudi te su dogovorene četiri stavke: da županijska Vlada ubuduće redovito uplaćuje doprinose uz plaće, da se uplati 150.000 KM duga iz 2009. za sve korisnike proračuna, da se uplati 400.000 maraka duga do 2001. god. za policiju, kao i da se uplate neuplaćeni doprinosi za oko 30 prosvjetnih djelatnika koji odlaze u mirovinu. Međutim, sve je ostalo na obećanjima, županijska Vlada to nije ispoštovala i zasad se neće moći pustiti pojedinačni obrasci M-4 za one koji odlaze u mirovinu.

- Škole nam se obraćaju i traže za svoje djelatnike da im se ispune potrebni uvjeti kako bi mogli otići u mirovinu, međutim, nažalost, na njihov zahtjev odgovorili smo negativno - kažu u Županijskoj administrativnoj službi MIO za ZH županiju u Ljubuškom. Dopise su uputili OŠ fra Stipana Vrljića Sovići, Prva i Druga osnovna škola Široki Brijeg, OŠ Ruđera Boškovića Grude, OŠ Antuna Branka i Stanislava Šimića Drinovci i druge.

Zahtjev za mirovinu


Prosvjetari koji idu u mirovinu, mogu podnijeti zahtjev za umirovljenje, Zavod MIO će im priznati u mirovinski staž samo one godine za koje je uplaćen mirovinski doprinos, a to znači da im cijela 2009. i osam mjeseci u 2010. godini neće biti priznati. Ako se na to odluče, mirovina će im biti manja za oko 30 maraka. Učitelji i nastavnici iz Zapadnohercegovačke županije, koji su prošle godine otišli u mirovinu, imaju mjesečnu mirovinu oko 450 maraka, a profesori oko 500 maraka, iako postoje neke razlike od škole do škole budući da su od 1997. do 2001. škole samostalno obračunavale i isplaćivale iznose plaća i doprinosa. Kada bi sada otišli sa svim uredno uplaćenim doprinosima, tj. s 40 godina priznatog mirovinskog staža, učitelji i nastavnici imali bi oko 480 maraka, a profesori oko 530 maraka. To svakako nisu iznosi koji jamče mirnu socijalnu budućnost, nego drže ljude na rubu ponora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?