Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Monografija o vinima nominirana za najbolju knjigu

Monografija je djelo Branimira Brane Martinca, poznatoga mostarskog galerista i likovnog zanesenjaka. Predstavljanje je upotpunjeno nastupom mostarske ženske klape „Drača“ i kušanjem odabranih vrhunskih hercegovačkih vina i sireva
23. prosinca 2011. u 11:32 0 komentara 247 prikaza
martino
Foto: VL FOTO

Kapitalno djelo, monografija „Hercegovina zemlja vina/Herzegovina Wine Country“, autora i urednika Branimira Martinca iz Mostara, predstavljena je u “zemlji vina” u Francuskoj. Promocija je održana u prepunoj glavnoj dvorani sjedišta Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) u Parizu.

Hercegovina u Parizu

Organizatori tog izuzetnog događaja bili su Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV), Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Francuskoj i izdavač Galerija Martino Mostar uz potporu Ministarstva vanjskih poslova BiH. Na početku predstavljanja nazočne su pozdravili Federico Castellucci, generalni direktor OIV-a i Nina Sajić, veleposlanica BiH u Francuskoj, koja se zahvalila generalnom direktoru Organizacije za vino i vinovu lozu Federicu Castellucciju, ističući da će ovakve prezentacije doprinijeti da vina iz BiH ponovo zauzmu mjesto koje im pripada.

O monografiji je nadahnuto govorio prof. dr. sc. Željko Šuman sa Sveučilišta u Mostaru. Profesor Šuman, istaknuo je da vinarstvo i vinogradarstvo stoljećima predstavljaju sastavni dio života u BiH.

Autor i urednik Branimir Martinac toplim se riječima zahvalio domaćinima i organizatorima, kao i svima onima koji su pridonijeli da ova jedinstvena i vrijedna publikacija ugledna svjetlo dana i bude predstavljena u Parizu široj međunarodnoj javnosti.

Riječ stručnjaka

Predstavljanje je upotpunjeno nastupom mostarske ženske klape „Drača“ i kušanjem odabranih vrhunskih hercegovačkih vina i sireva.

Toj nezaboravnoj večeri hercegovačkih vina i Hercegovine u srcu Pariza nazočio je veći broj predstavnika medija, diplomatskog zbora akreditiranog u francuskom glavnom gradu, poslovnog svijeta, strukovnih udruga i turističkih organizacija te svjetski poznatih stručnjaka i ljubitelja vina. Svi sudionici u predstavljanju nisu štedjeli riječi pohvale za ovaj izuzetan izdavački pothvat i uspjeh autora Martinca sa suradnicima i izdavača Galerije Martino Mostar te je monografija i službeno nominirana za nagradu za najbolju knjigu o vinu koju svake druge godine dodjeljuje OIV.

Inače, potrebno je istaknuti da je ovo bilo prvo predstavljanje hercegovačkih vina na jednom tako istaknutom i prestižnom mjestu kao što je sjedište Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino u Parizu. Inače, Bosna i Hercegovine je od studenoga 2010. godine, postala 44. članica Organizacije za vino i vinovu lozu, što je veliko priznanje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.