Blagdan Velike Gospe

Molitvom tražili Gospinu pomoć

Velika Gospa
Tomislav Milićević
16.08.2012.
u 09:28

Vjernici molitvom i pjesmom slavili svoju nebesku zaštitnicu kojoj se utječu u teškim vremenima

 

Blagdan Velike Gospe proslavljen je u marijanskim svetištima diljem BiH.

 Tisuće vjernika

Posebno svečano bilo je u Gospinu svetištu u Širokom Brijegu, kroz koje prema nekim procjenama za vrijeme devetnica, na uočnicu i sami blagdan prođe do 100.000 vjernika. Hercegovina je oduvijek bila škrti kamenjar, te su se njeni žitelji utjecali Gospi za pomoć i zaštitu u teškim vremenima. Tako su mnogi, stazama predaka, pohodili svoj Brijeg, a rijeke vjernika slijevale su se na jedno mjesto. Misu na blagdan predvodio je dr. fra Marinko Leko, župnik u Rakitnu, koji je kazao kako je Gospin život obilježila vjera i povjerenje u Boga, te kako se kršćanstvo u današnje vrijeme polako razvodnjava. - Krizu vjere uočio je i papa Benedikt XVI. koji je pozvao vjernike na godinu vjere koja započinje 11. studenog, kazao je fra Marinko. Večer prije, na uočnicu bilo je oko 30.000 vjernika, a svetu misu predvodio je prof. dr. fra Ivan Dugandžić iz Čitluka. Uočnica je započela procesijom kroz grad s Gospinim kipom. Župljani u Posušju proslavili su blagdan svoje zaštitnice, koja već 277 godina čuva ovo mjesto. Mnoštvo vjernika okupilo se na misi koja je započela nakon procesija Gospina kipa od stare crkve do oltara. Misu je predvodio fra Tomislav Puljić, župni vikar iz Širokog Brijega.

- Ako ste možda danas slomljeni životnim nedaćama, ako život ponekad nema smisla, ako se razočarate u ljude i ako o Bogu mislite da je daleko, idite k Mariji i ona će vas odvesti Isusu. Ako želimo biti Božji onda ljubimo Mariju i nećemo se izgubiti jer tko Mariju ljubi taj se nikada ne gubi. Kroz Čitluk je održana tradicionalna procesija župljana i ostalog vjerničkog puka s Gospinim kipom, i to od Gospina kipa na južnom ulazu u Čitluk pa do župne crkve Krista Kralja. U procesiji je sudjelovalo oko 2000 vjernika koje su predvodili čitlučki župnik fra Miro Šego i čerinski župnik fra Dario Dodig. Na sam blagdan misu je na Gradskom groblju Podadvor u Čitluku predslavio gradnićki župnik i dekan Broćanskog dekanata fra Mate Dragićević. - Želimo li se uistinu truditi oko svog života, imamo ključ u Mariji. Ona nam je primjer i uzor. Marijin život je sretan i osmišljen jer ona prihvaća sebe u svojim granicama onako kako ju je Bog stvorio. Malenost koju ona prihvaća, njezin bitak čini otvorenim i propustljivim za Božje djelovanje. I u tom malenom čini čudo: Bog se rađa. To je veličina osobe koja prihvaća sebe u svojim granicama od Boga danim, rekao je fra Mate. U sjevernoj Hercegovini, Velika Gospa je proslavljena u selu Kostajnica u Klisu, općina Konjic. Okupilo se 2500 vjernika iz Klisa, Konjica i Jablanice, a većina je došla iz progonstva iz južne i zapadne Hercegovine, RH i zapadne Europe. Misu je predvodio župnik iz Kostajnice don Jozo Majić u koncelebraciji šest svećenika. Oko 600 vjernika bilo je na proslavi Velike Gospe u župi UBDM u Tolisi.

 Iz cijelog svijeta

Gotovo 60.000 hodočasnika iz cijelog svijeta svijeta na Veliku Gospu slilo se u Međugorje. Kako je kazao dr. fra Miljenko Šteko, zamjenik provincijala hercegovačke franjevačke provincije, Gospa sluša, pomaže, pridiže nas pale i želi nas povesti na put svetosti. - Uvijek poziva nas da ostavimo teret grijeha i da samo takvi možemo hoditi dalje, nositi ovaj život koji nam je darovan, istaknuo je fra Miljenko. Tisuće mladih iz bližih hercegovačkih i dalmatinskih gradova, iz dijela Bosne, stizalo je pješice u međugorsko svetište. Vjernici su pohodili mjesto Gospina ukazanja na Podbrdu, brdo Križevac obilazili i molili oko Gospina kipa u crkvenom dvorištu, te sudjelovali na misnim slavljima čak na 19 svjetskih jezika. Misu je predslavio dr. fra Tomislav Pervan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?