obustavili istragu

MOL nema veze s podmićivanjem: Novac su platili Rusi za D. Adria

\'Zsolt Hernadi.........predsjednik uprave grupe MOL 22.02.2009.\'
Foto: Arhiva VL
1/3
30.01.2012.
u 12:02

Bivšeg premijera Sanadera tereti se da je od Z. Hernadija primio 10 mil. eura, no Mađari kažu da su novac platiti Rusi i to za projekt Družba Adria

Državno tužiteljstvo u Mađarskoj obustavilo je istragu u slučaju Ina – MOL jer nisu prikupili nijedan podatak koji bi dužnosnike MOL-a mogao povezati sa slučajem podmićivanja.

Mađarska je istragu pokrenula u srpnju prošle godine, a naftna je kompanija bila pod istragom jer se šefa njezine uprave u RH tereti da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu isplatio 10 milijuna eura kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom.

Dvije ciparske tvrtke preko kojih je dio novca isplaćen na račun švicarske tvrtke Roberta Ježića, poduzetnika i Sanaderova dugogodišnjeg prijatelja, nisu u vlasništvu MOL-a, već u vlasništvu ruskog investitora i tu, prema Mađarima, prestaje svaka povezanost MOL-a i njegovih dužnosnika sa slučajem podmićivanja nekadašnjeg premijera RH.

Istraga u mađarskoj obuhvatila je brojnu dokumentaciju, a došla je i do konzultantskih ugovora između dviju ciparskih tvrtki s Ježićevim Xenoplast & Shippingom AG.

U lipnju 2009. godine za ukupno 10 milijuna eura tvrtke su, stoji u izvješću mađarskog tužitelja, potpisale konzultantski ugovor kojem je cilj bio podržati inicijativu projekta Družba Adria, koji je u posebnom interesu za Ruse.

Za primanje mita USKOK tereti Ivu Sanadera, no Zsolt Hernadi iz MOL-a nije ni ispitan jer je Mađarska odbila putem međunarodne pravne pomoći omogućiti njegovo ispitivanje s obzirom na to da se to "protivi nacionalnim interesima". U svjetlu novih saznanja, Hernadijevo ispitivanje sad je još manje vjerojatno.

Sanadera u predmetu koji se protiv njega vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu izravno tereti iskaz Roberta Ježića koji tvrdi da mu je bivši premijer "naredio" da će novac biti isplaćen preko njegove švicarske tvrtke.

Izvješće o istrazi navodno je već proslijeđeno glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?