MARINKO ILIJAŠEVIĆ:

Moj brat nije u bijegu, nego je otišao u Zadar

dominik_como
27.09.2013.
u 11:15

Como je u Zadru, uredno se javio tamošnjoj PU i zatražio da ostatak kazne odsluži u Hrvatskoj, potvrdio nam je njegov brat Marinko Ilijašević.

Dominik Ilijašević Como iz Kiseljaka kojega je Županijski sud u Zenici 2007. osudio na 14 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom u vareškom selu Stupni Dol, a naknadno mu je nakon procesa za zločine na području Kiseljaka izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 15 godina. nalazi se u Republici Hrvatskoj, točnije na zadarskom području. Ovu nam je informaciju potvrdio Marinko Ilijašević, Dominikov brat. “Moj brat nije bjegunac niti ima potrebe da se za njim raspisuju tjeralice. On je legalno prešao granicu s dokumentima RH jer ima dvojno državljanstvo.

Čeka poziv policije

Odmah po dolasku u Hrvatsku, na područje Zadra, javio se Policijskoj upravi, objasnio im tko je, rekao za svoj status i čeka poziv policije. On je jednostavno iskoristio dvojno državljanstvo i međudržavne sporazume BiH i RH po kojima kao hrvatski državljanin ne može biti izručen BiH. Očekuje da ostatak kazne odsluži u Hrvatskoj, objasnio nam je Comin brat. Razlozi zbog kojih se Ilijašević odlučio na ovakav korak, koji se, gledajući s aspekta KPZ Mostar u koji se Ilijašević trebao javiti početkom tjedna, može smatrati i bjekstvom, puno su dublji - gubitak povjerenja u pravosudni sustav BiH.

Nije bio u Dolu

Počeo je s montiranom procesom šestorici bh. Hrvata zbog atentata na federalnog ministra unutarnjih poslova Jozu Leutara, u kojemu je Ilijašević bio drugooptuženi, a nastavio procesom pred zeničkim sudom. - Moj brat nije bio u Stupnom Dolu na dan kad je zločin počinjen. To su potvrdili i svjedoci, a osuđen je. Imao je i saznanja da mu se neće uvažiti princip puštanja na slobodu nakon dvije trećine odležane kazne. Da bi iskoristio ovo pravo, morao je podmititi određene strukture. On to nije htio, i otišao je u Hrvatsku, kaže Marinko Ilijašević dodavši da Como prije odlaska u Hrvatsku nije rasprodao svoju i obiteljsku imovinu kako su tvrdili mediji. S druge strane, Federalna uprava policije raspisala tjeralicu. Ilijašević je dobio 25 dana korištenja zakonskih pogodnosti, a policijski glasnogovonik Srećko Bošnjak je rekao da nemaju potvrđenih saznanja gdje se nalazi. Como je prošlog tjedna boravio u Kiseljaku, nakon što je pušten na kraći dopust, a u Kazneno-popravni zavod u Mostaru trebao se vratiti u ponedjeljak, 23. rujna. Prema tvrdnjama njegovih bivših susjeda u Kiseljaku, Dominik Ilijašević je tijekom boravka u tom gradiću došao u sukob s nekolicinom lokalnih poduzetnika - navodno im je tražio novac, a špekuliralo se kako je u međuvremenu rasprodao svu imovinu. Como je, navodno, BiH napustio još u petak. Pomoćnik ministra pravosuđa BiH Nikola Sladoje potvrdio je da osuđenik za ratne zločine Como ne može biti izručen BiH, čak i ako budu potvrđene pretpostavke da je otišao u Hrvatsku. Ilijašević neće biti izručen iako su u studenom 2012. ministri pravosuđa dvije zemlje potpisali bilateralni ugovor o izručenju i vlastitih državljana kada su u pitanju najteža i najopasnija djela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?