PRIJENOS OVLASTI

Moguće ukidanje Agencije za državnu službu Federacije BiH

posao
VL FOTO
23.06.2010.
u 11:25

Ukidanje federalne Agencije za državnu službu podržavaju županije

Sve županije u Federaciji uskoro bi mogle početi slijediti primjer Zapadnohercegovačke županije te donijeti vlastite zakone o državnim službenicima i namještenicima, koje je ta županija usvojila još prije godinu i pol dana.

Sastanak

Naime, na sastanku ministra pravosuđa FBiH Feliksa Vidovića sa županijskim ministrima pravosuđa i uprave, a na kojemu su sudjelovali i predstavnici OHR-a i OESS-a te direktor Agencije za državnu službu Enver Išerić, zauzet je stav da je potrebno poštivati ustav svih razina vlasti u BiH. Kako je Ustavni sud Federacije nedavno proglasio neustavnim Zakon o državnoj službi FBiH, a nešto prije toga proglasio ustavnim Zakon o državnoj službi koji je donijela Skupština ZHŽ-a, više je nego jasno da je djelovanje Agencije za državnu službu neustavno, odnosno predstavlja odredbe ustava koji kaže da je ta oblast u nadležnosti županija. Takav stav, koji su, kako kaže sudionik sastanka, ministra pravosuđa i uprave ZHŽ-a Božo Zovko, podržali i predstavnici OHR-a mogao bi značiti i kraj postojanju Agencije. Županijski ministri dobili su naputke izvijestiti premijere svojih vlada o prekjučerašnjim razgovorima te razmotriti donošenje zakona o državnoj službi i zakona o namještenicima na razini županija. Jedina prepreka koja se u ovom trenutku nameće jest činjenica da bi donošenje tih zakona moglo značiti i povećanje administracije. No, ministar Zovko kaže da se taj segment može ublažiti formiranjem povjerenstava koja bi djelovala po potrebi za polaganje stručnih ispita i sl., što ne stvara prevelike troškove, te da tako stvari mogu funkcionirati do ustavnih promjena u BiH, kada bi se ova oblast trebala do kraja urediti. Inače, stručni ispiti već se odavno polažu na području ZHŽ-a te imaju potpunu zakonsku valajnost kao i oni koji se polažu u Sarajevu preko Agencije.

Polaganje ispita

Da je to tako, svjedoči i činjenica da mnogi građani i iz susjednih županija dolaze u ZHŽ, umjesto Sarajeva, polagati stručne ispite. Podsjećamo, nakon što je ZHŽ donio Zakon o državnoj službi, tadašnji premijer FBiH Nedžad Branković podnio je zahtjev za ocjenom ustavnosti tog zakona. Ustavni sud je, zahvaljujući odlično odrađenom poslu ministra Zovke i suradnika, presudio u korist ZHŽ-a. Ta županija je donijela i Zakon o namještenicima, ali kako je “iz aviona” jasno da je taj zakon u skladu s Ustavom, pitanje ustavnosti tog zakona nitko s federalne razine nije ni pomišljao pokrenuti.

Ključne riječi

Komentara 1

ZE
zijad_e
15:15 09.02.2011.

Upravu ste, treba je ukinuti tako da svaka tajkunska porodica ima soju agenciju za zaposljavanje, gdje ce postavljati kriterije samo njima znane sa naznakom da sve ide javno i sa demokratiom.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?