ALARMANTNO

Moguće redukcije struje zbog izostanka kiša

struja
VL FOTO
02.12.2011.
u 09:36

RS već najavljuje mogućnost redukcija u isporuci električne energije

Republika Srpska trenutno je primorana kupovati električnu energiju, enormno je smanjen dotok voda u hidroelektrane, a Elektroprivreda RS-a je već apelirala na racionalno korištenje električne energije jer tom bh. entitetu prijeti nestašica struje. Resorni ministar Željko Kovačević potvrdio je da jedino termoelektrane u Ugljeviku i Gacku rade normalno te izražava nadu da će se hidrometeorološka situacija popraviti da se ne bi uvele restrikcije. “Hidroelektrane u RS-u se trenutno nalaze na minimumu svoje proizvodnje i, ukoliko u sljedećem razdoblju ne bude dotoka voda, bit ćemo primorani da hidroelektrane obustave rad, jer će doći do kolapsa”, potvrdio je Kovačević. RS trenutno kupuje električnu energiju za potrebe domaćih potrošača te plaća višestruko veće cijena po kojima Elektroprivreda RS-a opskrbljuje potrošače.

Upozorenje

Iz Elektroprivrede RS-a su već upozorili da zbog dugotrajnog sušnog razdoblja u BiH i okruženju hidroelektrane proizvode minimalne količine električne energije, što je dovelo do alarmantne situacije u elektroenergetskom sektoru. I nisu samo oni u problemu zbog izostanka kiša tijekom većeg dijela godine.

Sličnih, ako ne i većih imaju i u Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZ HB). Ovo je jedina elektroprivreda u Bosni i Hercegovini koja električnu energiju proizvodi u hidroelektranama, odnosno, nemaju u svom vlasništvu termoelektrane, tako da je situacija također alarmantna. Direktor EP-a HZ HB Nikola Krešić je nedavno izjavio kako je situacija ozbiljna te kako će ovakvo stanje imati niz posljedica.

Promjena planova

- Ove su godine hidrološke prilike nepovoljne i morat će se u idućem razdoblju izvršiti promjena postojećih planova, te sukladno mogućnostima i sredstvima nastaviti s razvojem poduzeća - istaknuo je Krešić i podsjetio „kako dugoročni cilj ostaje: od poduzeća koje uvozi električnu energiju stvoriti poduzeće koje će proizvoditi dovoljno električne energije i za izvoz“. Cijelu situaciju dodatno pogoršavaju namjere federalne Vlade da višak električne energije koju proizvodi Elektroprivreda BiH proda na tržištu, umjesto da se prvo podmire potrebe domaćih potrošača, a tek onda da se eventualni višak električne energije proda kupcu koji ponudi najvišu cijenu.

Ipak, postoji mogućnost da federalna Vlada pod pritiskom javnosti odustane od ovakvih planova te da se ipak odluči na opciju podmirenja potreba domaćih potrošača. Odluka bi trebala biti poznata uskoro, odnosno, kada se završe natječaji za prodaju viškova električne energije. Javnost traži da Vlada FBiH radi u skladu s interesima tvrtki čiji je vlasnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?