Serge Brammertz

Moguće je i dodatno skraćivanje optužnice protiv Ratka Mladića

brammertz
VL FOTO
02.11.2011.
u 10:35

Glavni haaški tužitelj razgovarao je s Komšićem i Izetbegovićem, te posjetio OESS

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz pozvao je jučer na brže procesuiranje predmeta ratnih zločina pred bh. pravosuđem. Tijekom posjeta Sarajevu Brammertz je ocijenio pozitivnom suradnju s Tužiteljstvom i Sudom BiH, iako postoje određeni problemi. Posebno je istaknuo činjenicu da se udruge žrtava žale na efikasnost i brzinu rješavanja predmeta ratnih zločina, te da ima razumijevanja.

Napomenuo je da je Haaški sud prenio na procesuiranje Sudu BiH šest predmeta, koji uključuju deset optuženih za ratne zločine. Kada je u pitanju početak suđenja Ratku Mladiću pred ICTY-jem, Brammertz je ustvrdio da će haaško Tužiteljstvo učiniti sve da se maksimalno ubrza suđenje. Podsjetio je kako je njegov ured tražio dva odvojena suđenja u Mladićevom slučaju, ali da je Sud zahtjev odbacio.

- Sada istražujemo možemo li dalje smanjiti optužnicu i kako možemo više nego ranije koristiti pisane dokaze, jer ono što uzima najviše vremena su osobna svjedočenja, objasnio je Brammertz napomenuvši da nema informacija koje bi ukazivale da Mladić zdravstveno nije spreman za suđenje. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Bakir Izetbegović s glavnim haaškim tužiteljem su razgovarali o primjeni strategije o procesuiranju ratnih zločina u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?