Mateo Kovačić

Modrićev nasljednik je odlikaš, ministrant i nesuđeni ajaxovac

'kovacic_nnn_spo_211110'
''
21.11.2010.
u 19:41

Prije godinu dana je krhkom dječaku slomljena noga, a na teren vratio se jači, čvršći i bolji.

Zid šutnje oko Matea Kovačića. Ne govori ni nova Dinamova zvijezda, osim "dobar dan" u trku kraj novinara, pred mikrofon neće ni otac Stipo, instalater centralnog grijanja iz Kotor Varoša, koji od ponedjeljka do četvrtka radi u Grazu.

Obitelj maloga nogometnoga genijalca, mnogo diskretnije od Halilhodžića, zamolila je da se Matea neko vrijeme poštedi intervjua. Iako, kad je Kovačić u pitanju, nema straha da bi mu slava mogla udariti u glavu.

– Mateo je već toliko zreo da mu sva ta gungula ne može nimalo naškoditi – kazao je njegov trener u kadetima Jozo Bandić, koji mu je, čim ga je dobio u ruke, dao dres s brojem deset.

Himna na Poljudu

Mateo je, kaže Bandić, ne samo nesvakidašnji nogometni talent nego i prirodni vođa generacije.

– Uoči nedavne utakmice s Hajdukom u Splitu, Mateo je u svlačionici glasno pustio Dinamovu himnu, tako da je odjekivala poljudskim hodnicima. Upozorio sam ga: "Mateo, nismo doma, malo utišaj...", a on mi je uzvratio: "Treneru, dopustite, nek' se zna tko je najjači u Hrvatskoj!". Kao što znate, pobijedili smo s 4:0 – podsjetio je Bandić.

Matea Kovačića je s 12 godina u Linzu otkrio Miroslav Stipić, te je najzaslužniji za njegov dolazak u Zagreb. U LASK-u mu je posljednji trener bio Hrvat Igor Pavlović, u Dinamu je najprije bio u rukama Davora Blaškovića, a na brojnim turnirima u inozemstvu briljirao je kod Željka Pakasina.

U jednom trenutku obitelj Kovačić, koja živi u Sesvetskom Kraljevcu, ozbiljno se zabrinula za Mateovu karijeru. U rujnu prošle godine slomljena mu je potkoljenična kost u nenamjernom klizećem startu mladoga Osječanina Tomaševića. Oporavak je trajao mjesecima, a Mateo se vratio još čvršći, još jači, još bolji.

Spriječena katastrofa

Malo je poznato da je u proljeće prošle godine Mateo bio tjedan dana u Ajaxu, te na treninzima impresionirao trenere u glasovitoj školi, Franka de Boera i Michaela Reizigera. Ponuđeno mu je čak 700.000 eura za tri godine, no pravodobna reakcija iz Dinama spriječila je katastrofu, da najveći talent maksimirske škole za takav "sitniš" ode iz kluba.

– Mateo je pravi nasljednik Luke Modrića – tvrdi Jozo Bandić. – Ima sve što i Luka; motoriku, promjenu pravca, pregled igre. I, vjerujte, postići će i njegovu cijenu, možda ga i nadmašiti. Jedinstven je nogometni dragulj u Europi.

Mateo ima austrijsku i hrvatsku putovnicu, pohađa privatnu gimnaziju u Ambruševoj, odličan je učenik, ministrira u crkvi. Ima dvije sestre, Jelenu (14) i Katarinu (11), majka Ružica je kućanica...

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?