Izvoz

Mlijeko, piletina i jaja iz BiH prije kraja godine na europskom tržištu

Hrana
24.02.2013.
u 12:41

Iz Ureda za veterinarstvo BiH napominju kako su uglavnom kandidirane tvrtke iz mljekarske industrije

Nekoliko proizvođača iz BiH bi još prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju moglo dobiti odobrenje za izvoz mlijeka na ovo tržište. Kako doznaje Večernjak, odobrenje bi moglo dobiti šest ili sedam proizvođača, ali za preradu i izvoz mlijeka samo s onih farmi koje dobiju odobrenje EU.

- Subjekti u poslovanju s hranom koje mi planiramo kandidirati, a uglavnom je riječ o mljekarskoj industriji, dosta dobro su opremljeni i usklađeni s regulativom. Tu nemamo problema i pokušavamo popraviti proces od farme do trpeze, odnosno da kandidiramo one farmere koji ispunjavaju uvjete. Mi smo u prosincu pozvali europsku inspekciju da dođe u BiH i pregleda sustav kontrole mljekarske industrije. Nismo se našli u njihovim planovima za ovu godinu, jer su oni planove vjerojatno pravili ranije. Međutim, imamo informacije da će vrlo brzo poslati upitnik i o tome ovisi kad će oni doći u BiH. Ja se nadam da će to biti najkasnije do početka travnja i ako bi ta inspekcija bila uspješna, mi bismo vrlo brzo mogli biti stavljeni na popis zemalja za izvoz mlijeka u EU. To se odnosi samo na EU mlijeko iz pojedinih objekata i pojedinih farmi. Mi ćemo kasnije postupno uvoditi ostale farme i objekte kako budu ispunjavali uvjeti - kaže direktor Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Ljubomir Kalaba.

Kandidirati bi se moglo, ističe on, pet-šest objekata, odnosno proizvođača iz Federacije i jedan iz RS-a. Oni će kandidirati farme za koje smatraju da su dobre. Njih će obići entitetske inspekcije, a potom i inspekcija Ureda za veterinarstvo BiH. Postojat će dakle posebna proizvodna linija za “EU mlijeko” i za njih će važiti poseban režim, potpuno odvojen od ostalih. Mislim da će u taj krug proizvođača, ući i proizvodnja sira iz Livna. Za mlijeko bi se sva procedura mogla vrlo brzo završiti, ako po dobivanju pozitivnih rezultata uspijemo stići na dnevni red odlučivanja u EU. Govorimo o nekoliko mjeseci, iako ima informacija da njihova unutarnja procedura traje do šest mjeseci - kaže Kalaba. On najavljuje i jednu simuliranu inspekciju za objekte za preradu peradi i proizvodnju konzumnih jaja, nakon čega će biti donesena odluka o pozivanju inspekcije EU i za taj dio. Ja se nadam da ćemo do kraja godine imati odobrenje i za izvoz peradi i konzumnih jaja, a znatno prije odobrenje za izvoz mlijeka u EU. Možda čak i do ulaska Hrvatske u EU. Kada su u pitanju ostali proizvodi biljnog i životinjskog podrijetla, iz BiH nema previše optimizma da bi se i oni uskoro mogli naći na tržištu Europske unije - ističe Kalaba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?