Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Mladić je bio težak pregovarač i pokazivao je brutalnost

Hill je opisao Mladića kao čovjeka koji je izgledao "zlokobno". "Veoma mu je bilo stalo da nam pokaže što je pravi vojnik. Bio je u punoj ratnoj opremi kao da je upravo došao iz neke vojne operacije ili tako nešto", kazao je Hill
02. lipnja 2011. u 10:46 1 komentara 5 prikaza
ratko mladic, dokumenti (1)
Foto: Reuters/PIXSELL

Bivši američki diplomat Christopher Hill, koji je bio aktivan kao američki pregovarač na Balkanu, izjavio je da je haaški optuženik Ratko Mladić bio težak sugovornik sklon brutalnosti.

U intervjuu na američkom Nacionalnom radiju (NPR) Hill je ispričao kako je upoznao Mladića, tada vođu vojske bosanskih Srba, u rujnu 1995. na večeri u privatnoj lovačkoj kući tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

"Sjeli smo s Miloševićem i Milošević je rekao: 'Znaš, ne mogu pregovarati o ukidanju opsade Sarajeva'", kazao je Hill, podsjetivši da je u to vrijeme NATO bombardirao taj grad i da su Srbi pozivani da povuku svoje snage iz Sarajeva.

"Milošević je rekao: 'Ja to ne mogu učiniti, ali u susjednoj sobi je netko to može. Doveo sam ovdje Ratka Mladića i (lidera bosanskih Srba) Radovana Karadžića da razgovaraju'. Počeli smo veoma naporne razgovore te noći", dodao je bivši američki veleposlanik.

Hill je opisao Mladića kao čovjeka koji je izgledao "zlokobno". "Veoma mu je bilo stalo da nam pokaže što je pravi vojnik. Bio je u punoj ratnoj opremi kao da je upravo došao iz neke vojne operacije ili tako nešto", kazao je Hill.

"Bilo je zanimljivo promatrati odnos njega i Radovana Karadžića. Nekoliko puta je Mladić prijetio da neće više razgovarati, pa bi ustao i krenuo da napusti sobu, ali bi ga Karadžić vraćao za stol", opisao je Hill.

On kaže da ipak nije bio impresioniran Mladićevom vojnom reputacijom, jer je, kako je rekao, od vojnih izvora iz Makedonije i Srbije saznao da je imao najslabije rezultate u svojoj klasi na vojnoj akademiji.

Mladić je, prema Hillu, bio ponosan na svoju reputaciju okrutnog čovjeka. "On je zaklao svinju pred nizozemskim zapovjednikom kako bi pokazao svoju sklonost ka brutalnosti", dodao je Hill, koji je sudjelovao u postizanju Daytonskog sporazuma, a potom bio i izaslanik SAD-a za Kosovo 1998. i 1999. godine.

"Bit ću vrlo iznenađen ako pokuša kazati da ništa nije znao o ratnim zločinima za koje je optužen", zaključio je Christopher Hill.

  • Avatar Jana
    Jana:

    Ovog čovjeka je već stigla kazna: nema velike sbije, moždani udar , samoubojstvo voljene kčerke , umesto slave zatvor i progonstvo . Šta ga tek čeka pred Božjim sudom kada će gledati sva ona lica koja je dao poubijati.